KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Různé Inga Petryčka (KDU-ČSL): Potřebujeme další revoluci. Tentokrát však ve jménu laskavosti a něhy

Přidáno 1. 8. 2022
Blog Ingy Petryčky

V neděli 24. července jsme oslavili Světový den prarodičů a seniorů. Tento den by pro nás měl být zastavením ve shonu života a hlavně připomínkou, že bychom měli myslet na své blízké, maminky, tatínky, babičky, dědečky a všechny seniory, které máme ve svých životech, na blízku i třeba o něco dál. Důležité je, abychom pro ně měli dost místa ve svých srdcích.

Svátek ustavil papež František minulý rok, letos jsme jej oslavili podruhé. Motto pro letošek zní „Ještě ve stáří budou přinášet užitek“.

Měla jsem to štěstí, že jsem část tohoto svátečního dne prožila v Hostivicích, kde jsem se zúčastnila svatojakubské poutní mše, kterou celebroval pan biskup Zdenek Wasserbauer. Ten ve svém proslovu připomněl slova papeže Františka, který v duchu uvedeného motta povzbuzuje seniory, aby se nevzdávali svých životů. Vyšší věk nemá být znamením nepotřebnosti, i když se nám takový pohled na seniory naše uspěchaná společnost snaží vnutit.

František nabádá k úctě ke starším lidem, připomíná, že „dlouhý život je požehnáním a staří lidé nejsou vyděděnci, kterým je třeba se vyhýbat, ale znamením boží laskavosti, která daruje život v hojnosti.“

Krásná slova. Nechte je v sobě chvíli znít.

Papež od nás chce však víc. Mluví o válkách, zejména té současné na Ukrajině, která zasáhla miliony lidí. František nabízí recept v podobě modlitby a povolává nás k budování revoluce něžnosti.

Něžnost, něha, to jsou zbraně, kterými disponuje každá bytost, pokud jim v sobě vytvoří prostor. Něžnost je to, co nás spojuje, a to i ve vztahu k seniorům. Jejich životní moudrost, svým způsobem bezbrannost, to jsou atributy, které bychom měli oceňovat, inspirovat se jimi, a o to víc o stařečky a stařenky pečovat.

Pan biskup Wasserbauer tlumočil výzvu papeže Františka, abychom ještě týž den navštívili své rodiče a prarodiče, a pokud to nejde, abychom jim alespoň zatelefonovali, a to nejen tento den, ale kdy jen to bude možné.

Světový den prarodičů a seniorů je dobrou příležitostí se nad tím vším zamyslet, věnovat pár myšlenek svým vlastním rodičům a jejich rodičům, možná i všem dalším generacím před nimi.

Co je také důležité, připomněl pan biskup, nemělo by zůstat jen u myšlenek, ale měli bychom naše milé také povzbudit, aby žili plný život. Podobně jako starozákonní prorok Abrahám, který se i ve svém vysokém věku snažil být užitečný. Jak řekl hezky pan biskup, „a když vidí, že někomu může pomoci, že může někoho zachránit, že může něco dobrého udělat, tak to udělá“.

Myslím, že to ale platí pro nás pro všechny, nejen pro seniory.

I proto papež František říká, že „v tomto světě, který uvykl válce, potřebujeme skutečnou revoluci něhy.“ Já bych k tomu dodala, že spolu s něhou potřebujeme i více laskavosti.

Laskavost, je totiž mezi lidmi most. A něha je energie, která mezi lidmi šíří lásku a mír.

Jsem pro revoluci laskavosti a něhy.