KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Různé David Šimek (za KDU-ČSL): Obyvatelé Svitav jsou nakloněni větrným elektrárnám

David Šimek (za KDU-ČSL): Obyvatelé Svitav jsou nakloněni větrným elektrárnám

Přidáno 12. 2. 2024
5plus2

SVITAVSKO / Více než polovina lidí na Svitavsku v průzkumu souhlasila s výstavbou větrných elektráren. Zdá se, že plány na výstavbu větrných elektráren, které ještě na začátku nového tisíciletí na Svitavsku vzbuzovaly nelibost obcí a odpor většiny obyvatel, nyní už tolik nevadí. Vyplývá to z průzkumu na téma využívání obnovitelných zdrojů, který si obce na Svitavsku nechaly zpracovat Ústavem geoniky Akademie věd ČR.

K výsledkům průzkumu se vyjádřil i starosta Svitav David Šimek (za KDU-ČSL): „Čísla vypadají zajímavě. Sociologický průzkum ukázal, že společnost je vůči energii získávané z větrných elektráren nastavená spíše pozitivně. Překvapilo mě, že v obcích, které mají větrné elektrárny ve své blízkosti, je jejich podpora největší,“ uvedl Šimek.

Zastupitelstva obcí v současné době přijímají usnesení, zda budou dál jednat se společností ČEZ.  Ve Svitavách už vznikla pracovní skupina složená ze zástupců všech politických stran, kteří budou seznamovat zastupitelstvo s výsledky jednání. Pokud by zastupitelstva projekt na výstavbu elektráren schválila, obchodní model by mohl fungovat třeba na principu společného podniku s ČEZ nebo na bázi energetického společenství, což by znamenalo, že obce zapojené v projektu by se podílely na výstavbě elektráren a vyrobenou elektřinu by sdílely mezi sebou, což by bylo velmi výhodné.

Více zde.