KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Různé Audit z Bruselu: Babiš je ve střetu zájmů ohledně zemědělských dotací. Obrovská ostuda, říká Zdechov

Audit z Bruselu: Babiš je ve střetu zájmů ohledně zemědělských dotací. Obrovská ostuda, říká Zdechovský

Přidáno 25. 2. 2021
EuroZprávy.cz

Premiér Andrej Babiš je podle druhého auditu Evropské komise ohledně čerpání zemědělských dotací ve střetu zájmů. Lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský, který zprávu redakci EuroZprávy.cz potvrdil, konstatuje, že jde o ostudný verdikt pro Českou republiku. „Stát bude muset vracet peníze, které Agrofert neoprávněně získal na čerpání zemědělských dotací. Ještě nikdy v historii Evropské unie nebyl premiér členské země usvědčen ze střetu zájmů. Jsem rozčarován,“ říká Tomáš Zdechovský.

Místopředseda KDU-ČSL Tomáš Zdechovský tvrdí, že Evropská komise vyslala jasný signál, že žádný oligarcha nyní ani v budoucnosti nebude neoprávněně participovat na evropských finančních prostředcích. „Ukázalo se, že Evropská unie prokoukla Babišův taktický manévr, když tvrdil, že Agrofert je součástí svěřenského fondu a on s ním nemá nic společného, když nyní působí v politice. Brusel jasně prokázal, že konečným příjemcem benefitů je právě Andrej Babiš. Český premiér zkrátka byl, je a bude ve střetu zájmů.“

Europoslanec z klubu Evropské lidové strany byl loni na jaře přesvědčený, že pokud bude premiér Andrej Babiš usvědčený ze střetu zájmů, tak mu nezbude nic jiného, než odstoupit z postu šéfa vlády. Nyní Zdechovský svůj názor korigoval. „Je nepravděpodobné, že by nyní krátce před sněmovními volbami odcházel. Jisté však je, že zmíněný verdikt mu velice uškodí. Vrácení investičních dotací jej bude rozhodně hodně bolet,“ je přesvědčený mediální analytik.

Více zde.