KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Nový hlas Téma čísla NH: Téma čísla: Pomůže Milostivé léto desetitisícům lidí?

NH: Téma čísla: Pomůže Milostivé léto desetitisícům lidí?

Přidáno 20. 12. 2021

Milostivé léto je obrovskou šancí pro řadu lidí v dluhových pastech. Ti, kteří spadli do exekucí kvůli dluhům u státních institucí, mají jedinečnou šanci se z nich vymanit, a to od 28. října 2021 do 28. ledna 2022. Když se jim to podaří, můžou zase začít normální život.

Pokud v dané lhůtě dlužník zaplatí celou jistinu dluhu (tedy původní dluh a 908 Kč jako poplatek exekutorovi za zastavení exekuce), čeká ho nový životní restart. Úroky, penále a další příslušenství stát odpouští, exekuce se zastaví. Milostivé léto se týká těch, kdo mají dluh u veřejnoprávních institucí – u zdravotních pojišťoven, nemocnic, u dopravních podniků nebo u obcí například za nájem.
Milostivé léto může reálně pomoci až 250 000 dlužníkům. V Česku jsou více než 4 miliony exekucí, jež se týkají téměř 750 tisíc lidí. Milostivé léto je reálnou šancí, jak se s částí nahromaděných exekucí vypořádat. Zároveň přitom ctíme princip, že dluh se musí uhradit. Jsem rád, že se nám tento návrh podařilo prosadit a že je to v době rozpačitého předávání moci jedna z hlavních pozitivních zpráv těchto dnů.
Připomínám, že šance na odpuštění úroků u dluhů vůči státu je pouze do 28. ledna 2022. Toto tříměsíční období může být výhodné pro obě strany. Výhodné je pro dlužníky, kteří reálně chtějí své dluhy splatit a exekuce se zbavit, ale drahé je pro ně často právě příslušenství, které činí někdy až několikanásobek původního dluhu. Výhodné je Milostivé léto i pro města a obce a další věřitele, protože vzniká šance na to, že původní dluh bude splacen a ony dostanou zpět své dlužné peníze, což by se u mnohých z nich nikdy nestalo. Milostivé léto je zkrátka pomocnou rukou jak pro věřitele, tak pro zodpovědné dlužníky.
Vás, kteří čtete tyto řádky, naléhavě prosím. Pokud ve svém okolí znáte kohokoli, koho by se tato podaná ruka státu mohla týkat a pomoci mu, řekněte mu o tom. Nasměrujte ho do některé pomáhající organizace (Charity, občanské poradny, Člověk v tísni apod.). Rychlou pomoc vám poskytne například Help linka Člověka v tísni 770 600 800, přesný postup najdete i v aplikaci nedluzimstatu.cz/milostive-leto. Pokud tuto šanci vaši známí nevyužijí, nepůjde se jí zpětně domáhat. První aktivita musí být na straně dlužníka! Milostivé léto se nebude v blízké budoucnosti opakovat. Díky za Vaši pomoc s osvětou. Je to opravdu důležité. Považuji to za jednu z dobrých věcí, které se nám podařilo ve Sněmovně v minulém období prosadit.
Marek Výborný, předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL

kategorie Nový hlas