KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Nový hlas Téma čísla NH: Téma čísla: Spolupráce má smysl; Memorandum o spolupráci ODS, KDU-ČSL a TOP09

Přidáno 17. 12. 2020

Dopis Mariana Jurečky členům KDU-ČSL z úterý 27. října 2020

Petr Pithart: Nic velkého a dobrého se neobejde bez oběti
NH: Spolupráce má smysl: dopis Mariana Jurečky členům KDU-ČSL

Milé sestry, vážení bratři,
dnes v 15 hodin, symbolicky u pomníku Tomáše Garrigue Masaryka v Praze, připojuji svůj podpis, společně s předsedy ODS a TOP09, pod memorandum o spolupráci našich stran pro sněmovní volby v roce 2021. Není to definitivní koaliční smlouva, ale první nutný krok k naší možné spolupráci.
Dovolte mi, abych Vám tento první krok vysvětlil.
Jaké poučení z letošních krajských voleb si můžeme odnést? Že spolupráce má smysl. Za prvé jsme se dokázali dohodnout na společných kandidátkách s řadou stran současné parlamentní opozice. Díky tomu jsme dokázali získat krajské zastupitele i v těch krajích, kde jsme již několik volebních obdobích byli mimo krajská zastupitelstva. Za druhé jsme při následném vyjednávání dokázali dohody o spolupráci i skutečně realizovat.
Na základě dobrých zkušeností jsme jako předsednictvo požádali Celostátní výbor KDU-ČSL o pověření pro další jednání. Rovněž jsme požádali všechny Krajské výbory, aby se k této možné spolupráci vyjádřily (usnesení Krajských výborů na str. 9). Celostátní výbor i Krajské výbory KDU-ČSL jednoznačně podpořily snahu zahájit přípravy předvolební spolupráce s ODS a TOP09. Většina z nás se shodla, že prožíváme naprosto mimořádnou situaci, která v novodobé historii ČR nemá obdoby. Jedinou možnou paralelu můžeme najít snad jen v období opoziční smlouvy, na kterou tehdy KDU-ČSL a další opoziční strany reagovaly vytvořením Čtyřkoalice a později Dvojkoalice.
Jsem z dosavadních jednáních a analýz přesvědčen, že předvolební koalice KDU-ČSL, ODS a TOP09 je nejvhodnější a nejpřirozenější formát pro volby v roce 2021. I přes některé ideové odlišnosti všech tří stran nás spojuje řada hodnotových a programových priorit.
Jsme přesvědčeni, že naše vzájemná spolupráce nám umožní zachovat svébytnost všech spolupracujících stran a současně postavit dostatečně silnou politickou alternativu, která bude novou nadějí a šancí pro naši zemi. Chceme, aby u nás opět nastoupila vláda zodpovědnosti a solidarity. Vláda, která ví, že patříme do EU a NATO. Vláda, která chce řešit palčivé problémy přesahující jedno volební období, ať už v oblasti sociální, rodinné, environmentální či bezpečnostní. Vláda, která místo chaosu přináší pravidla a řád.
Zdař Bůh!
Za předsednictvo KDU-ČSL
Marian Jurečka

NH: Petr Pithart: Nic velkého a dobrého se neobejde bez oběti

Postodruhé jsme vzpomněli na vznik samostatného Československa. Myslím si, že každý rok se vynořují jiné asociace, jiné představy. Letos mě napadá důležité slovo: oběť. Bez obětí by republika nevznikla. Bez obětí vojáků, našich legionářů ve Francii, v Itálii a hlavně v Rusku. A bez obětí několika málo lidí. Když Tomáš Garrigue Masaryk odjížděl v prosinci 1914, tak to byla obrovská oběť. Nikdo s ním nechtěl jet. Počítal s tím, že se už vůbec domů nevrátí, že se nepotká se svou ženou a s dětmi. A během těch let přišly další jeho oběti: syn Jan byl v zajetí, žena byla pod policejním dozorem, dcera byla ve vídeňském vězení.
Myslím si, že nic velkého a dobrého se bez oběti neobejde. Oběť znamená, že dám přednost obecnému dobru nebo širším zájmům před svými. Že riskuji, že to třeba nevyjde. Ta dohoda tří politických stran, to je taky oběť. Když se dáváte s někým dohromady, musíte v něčem ustoupit, musíte obětovat nějaké priority, jinak je seřadit. Jinak se vám to nemůže podařit. Proč mě to slovo napadlo? No protože myslíme ve dne v noci na oběti lékařů, zdravotních sester, záchranářů, hasičů, sociálních pracovníků. To všechno jsou oběti... Využijme ten čas a promysleme si znovu, co je důležité a co ne, v čem můžeme ustoupit a v čem ne, co můžeme obětovat a co ne. Zpráva o tom spojenectví je jedna dobrá zpráva mezi mnoha špatnými. Ale je dost dobrá!

kategorie Nový hlas