KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Nový hlas Téma čísla NH: Téma čísla: Fenomén Fischer (a vnitrostranické ankety)

NH: Téma čísla: Fenomén Fischer (a vnitrostranické ankety)

Přidáno 8. 3. 2018
„Nepodpořili jsme Pavla Fischera jednotně jako spolek, ale plno našich lidí nadchl. Zapůsobil hlavně v debatách, jako kombinace odbornosti a lidskosti. Byla to zkrátka srdcovka.“ Filip Chvátal, předseda Mladých lidovců

Prezidentské volby l. P. 2018 se ubíraly ve starých kolejích a přinesly i jedno překvapení. Levice měla opět jediného favorita, kdežto liberální, konzervativní a středopravicoví voliči měli na výběr opět osobností jako na orloji. Kontaktní kampaň v zimním období je obtížná. A tak se kandidáti i jejich publikum vysilují stovkami debat na roztříštěných platformách. Opravdová (a ostrá) kampaň začala až od Tří králů.

To překvapení se jmenuje Pavel Fischer. Nastoupil do boje pozdě, vlastně současně s tím, kdy se Programová rada KDU-ČSL zeptala svých respondentů, koho by volili. Odbornost, srozumitelnost, připravenosta a politická zralost Pavla Fischera přesvědčila širší veřejnost. Skvělá kampaň ho přivedla až na bronzový stupínek, k více než 10% zisku. Za pozornost stojí i to, jak se změnily nálady v KDU-ČSL.

Kam se budou ubírat další Fischerovy kroky? Bude stínovým prezidentem? A co to přesně znamená? Půjde do senátních voleb? Uvidíme. Mám ovšem doporučení k prezidentské vnitrostranické anketě. Příště si zaslouží širší okruh odpovídajících. Vlastně co nejvíc. Měla by se konat 14 až 7 dní před volbami, aby zaujala i veřejnost. Kontraproduktivní se zdá i doporučovat jednoho jediného člověka (pakliže nejde o stranického kandidáta). Možná zapůsobí lépe, když na pestrých, ale jasných výsledcích lidovecké vnitrostranické ankety ukažeme svou pluralitu.

Pavel Mareš, šéfredaktor Nového HLASU

kategorie Nový hlas