KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Nový hlas Slovo předsedy NH: Slovo předsedy: VŠE PRO LEPŠÍ EVROPU!

NH: Slovo předsedy: VŠE PRO LEPŠÍ EVROPU!

Přidáno 3. 6. 2019
Milé sestry, vážení bratři,

je mi ctí Vás zde poprvé oslovit jako předseda KDU-ČSL. Důvěra, kterou mi projevili delegáti sjezdu v Brně, je pro mě velkým závazkem a odpovědností. Chci navazovat na úspěšné období svých předchůdců. Jsme klidná síla s dlouhou a čitelnou historií, s jasným mravním a hodnotovým ukotvením, se srozumitelným programem a nabídkou. Jsem přesvědčený, že musíme společně i nadále vydávat svědectví, že politiku jde dělat slušně a poctivě, s respektem k hodnotám a kořenům, z kterých jsme vzešli. Neslibuji zázraky, ale pevně věřím, že společně jsme připraveni psát další kapitolu dějin naší strany, na kterou budou moci být naši následovníci hrdí.

Díky za důstojnou a rodinnou oslavu výročí
Rád bych i zde poděkoval všem organizátorům, pracovníkům KDU-ČSL a desítkám dobrovolníků, kteří se podíleli na zdárném průběhu sjezdu KDU-ČSL, ale zvláště na velmi důstojné a přitom rodinné a přátelské oslavě našeho výročí. Jedno století je natolik dlouhé období, že se jen málokomu podaří takové jubileum oslavit. Ale platí zde slova kardinála Tomáše Špidlíka: „Je třeba se dožít stovky, protože statisticky po stovce téměř nikdo neumírá!“ Věřím, že tato slova platí i pro KDU-ČSL.
První velká výzva je ale již nadohled: volby do Evropského parlamentu 24. a 25. května. Spojme prosím síly, vezměme své rodiny, vyzvěme přátele, sympatizanty, spolupracovníky. Každý hlas se počítá! Před pěti lety jsme díky tomu těsně získali třetí mandát a dosáhli historického výsledku bezmála 10 %. V čele naší kandidátky jsou zkušení europoslanci Pavel Svoboda, Tomáš Zdechovský a Michaela Šojdrová. Za všemi je vidět obrovský kus práce na půdě EP. Připomeňme si boj proti dvojí kvalitě potravin či konec stále obtěžujícího střídání letního a zimního času.

My a Evropa
I na dalších místech najdeme výrazné tváře, které mají Evropě co nabídnout. Pojďme je podpořit, využijme i dva kroužky, kterými můžete vyjádřit své sympatie k dvěma osobnostem našeho týmu. Nic není ideální, a proto naším heslem zdůrazňujeme, že uděláme vše „PRO LEPŠÍ EVROPU“. Jsme dnes jediná konzervativní a zřetelně proevropská politická síla. O tom, že patříme do evropské rodiny, nevedeme debatu. Jsme ale připraveni dále vést zápas o to, aby EU byla společenstvím, které bude hájit bezpečnost našich občanů, které bude hájit sociální soudržnost a solidaritu a přitom respektovat svobodu jednotlivce, které bude odstraňovat zbytečnou byrokracii a rozhodnutí ponechávat co nejblíže občanům. Jsme hrdí na naši vlast, jsme ale také hrdí, že můžeme být součástí projektu, který Evropě přinesl již více než 70 let míru.
Podpořme, prosím, kandidáty KDU-ČSL. Je třeba, aby křesťanskodemokratické hodnoty hájili ti, kdo vědí, co znamenají! Společně to dokážeme. Děkuji Vám!

Marek Výborný
předseda KDU-ČSL