KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Nový hlas Slovo předsedy NH: Slovo předsedy: UDĚLEJME Z KDU-ČSL ZNOVU VÝZNAMNOU STRANU!

NH: Slovo předsedy: UDĚLEJME Z KDU-ČSL ZNOVU VÝZNAMNOU STRANU!

Přidáno 14. 9. 2020
Sestry a bratři, milí přátelé!

Po letech máme za sebou léto, jak se patří. Horké, slunečné, ale i bouřkové a dešťové. A podobně proměnlivý nás čeká i politický podzim. Krajské a senátní volby rozhodnou o mnohém. Jak si vedou jednotlivé politické strany a hnutí. Které osobnosti získají důvěru občanů. Jaké koalice se budou domlouvat. A koneckonců – jakým směrem se vydá spolupráce opozičních stran.

Jako lídr naší kandidátky v Olomouckém kraji trávím velkou část svého času v kontaktní kampani. Mezi lidmi. Více naslouchám, než mluvím. Často slyším pochybnosti o smyslu krajských a senátních voleb: „Proč jít vůbec k volbám? Má to smysl?“

Starat se o kraje poctivě, čestně a transparentně

Snažím se každého přesvědčit, že to smysl má. Snažme se o to všichni. Kraje jsou zodpovědné za velkou část věcí, které každý den ovlivňují naše životy. Zajišťují regionální veřejnou dopravu a jsou zodpovědné za silnice 2. a 3. tříd. Jsou zřizovateli středních škol a krajských nemocnic a mají na starosti celý sektor sociálních služeb. Svojí investiční politikou mohou ovlivňovat sport, kulturu, životní prostředí, rozvoj měst, obcí nebo podnikatelského sektoru. Je toho opravdu hodně. Takový dobře fungující kraj může znamenat, že se tam lidé po studiích chtějí vrátit, založit rodiny, mít děti a zestárnout. A to je vlastně to, o co v politice jde. Stačí nemyslet jen na sebe a starat se o obec nebo kraj jako o vlastní majetek. Jednat poctivě, čestně a transparentně. Zní to až banálně, ale toto je recept na úspěch.

To hlavní – ten nejlepší výsledek ve volbách

Zmíním se ještě o jednom důležitém tématu, které rezonuje v celé společnosti. A tím je případná spolupráce opozičních stran pro sněmovní volby v roce 2021. Na Sjezdu KDU-ČSL v Praze letos v lednu jsem kandidoval na předsedu s tím, že mým hlavním cílem je budování a posilování KDU-ČSL. Snažím se pro to dělat maximum. Říkám proto jasně: Udělejme maximum pro náš úspěch v krajských a senátních volbách! Nevyčerpávejme se zbytečně úvahami o možných variantách spolupráce. A vyvarujme se vnitřních konfliktů na toto téma!

Teď nás musí zajímat jenom jediné: výsledek krajských a senátních voleb. V knize Kazatel se píše, že vše má svůj čas. Nemá smysl předbíhat události a řešit problémy, které nenastaly. Teď máme před sebou čas voleb. Čas vyjednávání teprve přijde. Za sebe můžu prohlásit jediné. Vždy budu jednat tak, abych posiloval křesťanskodemokratickou politiku.
Nakonec budu parafrázovat volební heslo našeho jihomoravského lídra Jana Grolicha: MAKE KDU-ČSL GREAT AGAIN! – „Udělejme z KDU-ČSL znovu významnou stranu!“

Krásný a pohodový konec léta
přeje

Marian Jurečka