KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Nový hlas Slovo předsedy NH: Slovo předsedy: Solidní program, dobří lidé a šance vyhrát říjnové volby

NH: Slovo předsedy: Solidní program, dobří lidé a šance vyhrát říjnové volby

Přidáno 4. 6. 2021
 Vážené čtenářky, vážení čtenáři, přátelé křesťanské demokracie!

Kolikrát za poslední měsíce jste se setkali s povzdechem či varováním: „Fandím vám, máte pracovité, zkušené a poctivé lidi a dobrý program. Ale ještě nevím, jestli vás budu letos volit. Víte, ta vaše koalice s ODS a TOP 09 …“ Následuje výčet různých chyb nebo afér z minulosti, kterých se dopustili někteří členové ODS a TOP 09...

Mám na vás v tomto ohledu velkou prosbu. Nemůžeme nad budoucností přemýšlet optikou křivd a chyb z minulosti. Takhle bychom po poctivém zkoumání zjistili, že nakonec nemůžeme volit ani sami sebe. Vzpomeňte si, jak se nám Piráti před minulými volbami smáli, že „otáčíme“. A teď? Jejich předseda vysvětluje, proč hlasoval proti vstupu Česka do EU, ale teď na EU přísahá.

Jiní připomínají naši „národněfrontovní“ minulost. Jak to s námi souvisí? Po roce 1948 většina členů z lidové strany odešla nebo byla pronásledována. Kolik dnešních stran má mučedníky, kteří zemřeli po komunistickém převratu? Otočte a podívejte se na fotostranu „Lidovci v terénu“. Uvidíte našeho starostu Kamila Psotku, senátora Bazalu a 90letého pana Sochorce – syna poslance Rostislava Sochorce, jehož komunisté zabili hned po únorovém převratu...

Minulost je k poučení, ne k výčitce

Minulost tu je od toho, abychom se z ní poučili. Minulost nám nemůže zatemnit zrak a bránit nám v utváření budoucnosti, jakou si představujeme a přejeme. Shodneme se na tom, že tady nechceme mít další čtyři roky vládu, kterou podporují komunisté? Vládu, která je ve vleku prezidenta Zemana, jeho roztodivných názorů i jeho prokremelských poradců? Pak musíme hledat spojence, kteří to vidí podobně.

Čekají nás jedny z nejdůležitějších voleb. Když se potkávám s lidmi, mohou si hlavu ukroutit a říkají, že tahle vláda chaosu fakt už dál nejde. Kolik ministrů ANO neumí říct svůj názor, protože se bojí svého „šéfa“? Co je to za způsoby, když ministr zdravotnictví nepochopil, jak mají vypadat majetkové přiznání? Bohudíky, že média jsou schopna podobné výkruty odhalit velmi brzy. A co myslel svojí cestou necestou do Ruska vicepremiér Hamáček? Kdo je náš spojenec v Evropě? Rusko, jak by si přál prezident, nebo státy NATO? Pro koho dělá se svým sešitem politiku pan Faltýnek? Lidé mi velmi často říkají, že už nechtějí mít za premiéra člověka, který se na politiku dívá jako na handl s hlasy voličů a který nikdy nezapomene na zájmy své firmy.
Jsme v předvolební koalici stran, které vedou osobnosti nezatížené skandály. Věřte mi, že nikdo z nás v KDU-ČSL si nehodlá prožít „retro“ z džungle devadesátých let. V osobním i profesním životě jsou v koalici SPOLU lidé čestní, pracovití, kteří umí naslouchat a hledat společné řešení. Kompetentnost a slušná empatie je dobrým předpokladem pro spolupráci ve prospěch této země. A také předností ve srovnání s jinými kandidujícími stranami.

Spolupráce na pevných základech

Umíme-li dobře spolupracovat a funguje-li to mezi námi lidsky, je to dobrý předpoklad pro naši politickou spolupráci. Chválím-li našeho společného kandidáta na premiéra, není to strojené. Vyjadřuje-li mi respekt on, platí totéž. Petr Fiala dokázal vést po dvě rektorská období Masarykovu univerzitu v Brně. Řídil – s týmem, to opravdu týmový hráč – druhou největší univerzitu v Česku s tisíci zaměstnanců, desetitisíci studentů, miliardovými projekty. Vyhnuly se mu skandály, ví, kde číhá korupce a jak se jí vyhnout. Nevede velkohubé řeči, a přitom dokáže přesvědčit jasnou vizí a konkrétními kroky.

Pro nás lidovce je dobré, že se nám podařilo v koalici SPOLU prosadit hlavní programové priority. Přečtěte si programové shrnutí na straně 11 nebo o konzervativním ekologickém programu na straně 18. Klíčové je, že společný program nebudeme prosazovat skrze 14 či 10 poslanců a 3 ministry, ale silou všech poslanců a všech ministrů SPOLU. Nevěřte hlavnímu mediálnímu proudu ani zlým jazykům v levém či pravém extrému. Středopravá koalice SPOLU má solidní program, dobré lidi a velkou šanci vyhrát říjnové volby!

Udělejme prosím pro úspěch maximum

Prosím každého z vás: Pojďme pro společný úspěch udělat maximum! Nestačí jen být v Parlamentu, být ve vládě a mít většinu ve sněmovně. Pro prosazení programu je lepší mít v čele vlády premiéra a většinu ve vládě, protože řada důležitých rozhodnutí se odehrává jenom na vládní úrovni.

Šance zvítězit je veliká, protože nabízíme lidem rozumnou politiku, jež v sobě snoubí zkušenost a odbornost. Poučili jsme se z chyb. Máme kompetentní týmy a vlastní rozumný, zodpovědný a prostě konzervativní pohled na řízení naší země. Přínosné inovace ano, experimenty neomarxistického a populistického střihu ne! Nejsme učebnicoví politici, naše experty konfrontujeme s reálným životem v zaměstnání i jinde. Náš program a naše politika vycházejí z křesťansko-židovských kořenů. Poučili jsme se z třiceti let svobody. Máme v sobě pokoru i chuť vést věci k lepšímu.

Neohlížejme se do minulosti a pojďme výrazně zlepšit mizernou současnost! Pracovat na lepší budoucnosti je zodpovědná politika, kterou máme dělat.

Klidné jaro vám i vašim blízkým přeje

Marian Jurečka
předseda KDU-ČSL