KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Nový hlas Slovo předsedy NH: Slovo předsedy: Silné okamžiky národní soudržnosti

NH: Slovo předsedy: Silné okamžiky národní soudržnosti

Přidáno 30. 7. 2021
Vážené čtenářky, vážení čtenáři,
přátelé a příznivci poctivé lidovecké politiky!

Také máte rádi písničky kapely Chinaski? V písni „Víno“ zpívají o radosti, s kterou lidé jezdí na jižní Moravu. Za pohodou, sluncem a vínem. Doslova:

Tak se tu žije na padesátý rovnoběžce
V mírným klima našeho podnebí
Je krásné nemít nikdy dost
A dělat věci jen tak pro radost

Koho by při zpěvu této písničky napadlo, že tomu tak nebude vždycky? Přírodní katastrofa, která se prohnala hodonínským a břeclavským regionem, překvapila v „mírným klima našeho podnebí“ úplně všechny. Ničivé tornádo nám ukázalo, že proti přírodním živlům člověk v dané chvíli nezmůže skoro nic.

Lidovecký hejtman – empatický, kompetentní, věcný

Co ale už můžeme ovlivnit a vzít do svých rukou, je obnova zničených oblastí. S rodinou žijeme v regionu, který v minulosti zasáhly povodně a dobře víme, jak důležité je v těžké chvíli podat pomocnou ruku. Jet pomoct na jižní Moravu bylo pro mě samozřejmostí. Chtěl jsem přinést osobní svědectví, abych motivoval další dobrovolníky a dárce. Co mě na místě potěšilo, bylo, jak si lidé uměli vyjít vstříc, spolupracovat a pomáhat si. Integrovaný systém okamžitě fungoval a z osobní zkušenosti potvrzuji, že během jednoho, dvou dní byla veškerá pomoc koordinovaná. Smekám před naším hejtmanem Janem Grolichem, který vystupoval empaticky, kompetentně a věcně.

Poděkování všem pomáhajícím

Smekám i před starosty zasažených obcí, hasiči, policisty, vojáky a dalšími částmi IZS. Úžasnou práci předvedli zdravotníci. Speciálně děkuji řediteli hodonínské nemocnice Antonínu Tesaříkovi, který se svým týmem odvedl obrovský kus práce (viz str. 2 a 3 NH). Poděkování směřuji i k dobrovolníkům, lidem, kteří osobně přijeli, i těm, kteří přispěli na dálku penězi nebo materiálem. Během pár dnů se podařilo vybrat přes miliardu korun. Tyto silné okamžiky posilují národní soudržnost. Jako společnost jsme v tomto zápase zvítězili. Ještě jednou: Díky všem!

Zavítejte v srpnu do letního kina!

I když je léto, pokračuje volební kampaň. Vím, že si chcete přes léto odpočinout, relaxovat, užít si normálního života bez zákazů. Přesto vás prosím, abyste jako členové lidové strany pamatovali na volby – a KDU-ČSL i koalici SPOLU, jak je to jen možné, podpořili. Síla naší strany je v tom, že nejsme jen byznysový ani elitářský projekt jako jiní. Spolu s Petrem Fialou a Markétou Pekarovou Adamovou absolvujeme přes léto společné výjezdy do krajů. V srpnu odstartujeme kontaktní kampaň s letními kiny. Bude jich po republice více než 100, zavítáme do každého okresu. Krajští tajemníci a předsedové vašich MO vás budou informovat. Vezměte prosím své rodiny i blízké, přijďte nás podpořit a užít si večerní kino!

Koalice SPOLU sílí

Mám velkou radost, že se nám daří přesvědčit stále více sympatizantů a nových voličů. Lidé na koalici SPOLU oceňují schopnost spolupráce bez hádek a malicherných rozepří. Ukazujeme politickou vyspělost i kulturu, což není málo.
Programově v koalici SPOLU prosazuje KDU-ČSL témata sociální spravedlnosti, prorodinné politiky a rozumné ochrany životního prostředí. Nabízíme schopné, aktivní a kompetentní kandidáty. Věřím, že jsme plnohodnotným členem koalice, která zvítězí a přinese novou, lepší vládu, než je ta současná.

Přátelé, klidné a zdravé léto vám i vašim blízkým.
Zdař Bůh!

Marian Jurečka