KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Nový hlas Slovo předsedy NH: Slovo předsedy: ŠANCE NA ZMĚNU POMĚRŮ A UMĚNÍ SPOLUPRACOVAT

NH: Slovo předsedy: ŠANCE NA ZMĚNU POMĚRŮ A UMĚNÍ SPOLUPRACOVAT

Přidáno 17. 12. 2020
Předseda strany Marian Jurečka o motivech koalice KDU-ČSL s ODS a TOP 09

KDU-ČSL toho má hodně za sebou. Máme zkušenost a historickou paměť – a to je naše výhoda. Nejsme ze všeho hned vykolejení a neděláme unáhlená rozhodnutí. Je v nás touha po samostatnosti a prosazování našeho programu. Víme ale také, že opravdu prosadit program je možné, jen když se domluvíme s těmi, kteří se domluvit chtějí. Máme v sobě také odpovědnost za náš stát. Právem se nazýváme a jsme stranou státotvornou. Umíme spolupracovat s těmi, kteří mají podobnou starost o podobu naší demokracie jako my. A právě taková chvíle dnes nastává – obdobně jako na přelomu tisíciletí po nechvalně známé opoziční smlouvě.

S kým spolupracujeme
V posledních měsících probíráme intenzivně to, jakým způsobem kandidovat v roce 2021. Na konci června Celostátní konference KDU-ČSL pověřila Předsednictvo jednáním o možných formách spolupráce. Od července jsem vedl jednání s předsedy ODS, STAN, TOP 09, Praha sobě a Zelených. Na přelomu srpna a září jsme dospěli k tomu, že dále budeme jednat na půdorysu koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Po krajských a senátních volbách proběhlo jednání Celostátního výboru, jemuž předcházela jednání všech krajských výborů KDU-ČSL. Ty podpořily koaliční spolupráci. Celostátní výbor proto pověřil Předsednictvo k dalšímu jednání a mne jako předsedu k podpisu memoranda o vůli spolupracovat.

Kompromis s šancí na změnu poměrů
Je to začátek, ne konec vyjednávání! Bude třeba připravit koaliční smlouvu, dohodnout se na kandidátkách a nalézt programovou shodu. Všechny tyto a další parametry spolupráce projedná a schválí Celostátní výbor či Celostátní konference. Řadě z Vás došel před podpisem memoranda o spolupráci KDU-ČSL s ODS a TOP 09 dopis. Dostal jsem od vás stovky odpovědí. Většina byla pozitivní, část z vás vyjádřila obavy. Rozumím jim. Na Sjezdu KDU-ČSL v Praze jsem prohlásil, že preferuji samostatný postup KDU-ČSL. Případnou koaliční spolupráci jsem sice nevyloučil, ale mým hlavním cílem byla změna volebního zákona, jíž bychom narovnali nespravedlivé rozdělování hlasů na mandáty. Bohužel epidemie COVID-19 šanci na projednání našeho návrhu do konce volebního období zhatila. Ano, i dnes můžeme do voleb sami. Výtěžek hlasů našich voličů v přepočtu na mandáty by ale byl zhruba 60% oproti hlasu voličů vítězné strany. Tak bychom snížili šanci na změnu poměrů ve sněmovně, a tím i na lepší vládu.
Často slyším, že když půjdeme v koalici, rezignujeme na náš program, hodnoty a značku. Už z historie víme, že tomu tak není. V koalici jsme kandidovali na počátku 90. let, v r. 2000 do krajů v Čtyřkoalici, v r. 2002 do sněmovny v Dvojkoalici. Ztratili jsme snad své hodnoty, program nebo značku? Ano, koalice znamená kompromisy. Každý, kdo zažil koaliční jednání třeba jen na obecní úrovni, to ví velmi dobře. Chceme-li ale prosazovat svůj program za rok ve vládě, bude nutné po volbách jednat o programovém prohlášení a umět se domluvit. Rozdíl je snad jen v tom, že odpracovat si to musíme už nyní. Co prosadíme do priorit trojkoalice KDU, ODS a topky, to budeme ve vládě prosazovat ne silou 10 poslanců, ale silou a počtem poslanců celé trojkoalice. Každá ze tří stran si musí umět uchovat to, co je pro ni charakteristické. Nevytváříme koalici, abychom se vzájemně rozplynuli, ale abychom vedle sebe posílili.

Čeká nás hodně práce
Čeká nás hodně práce. Tvoříme koalici pro šanci na pozitivní změnu v naší politice. Chceme do ní přinést více pokory, respektu a ochoty naslouchat i kritickým hlasům. Méně arogance a více empatie. Všechny tři strany si za posledních 10 let prošly nemalými krizemi i sebereflexí. Markéta Pekarová Adamová a Petr Fiala jsou předsedové, kteří se necítí být neomylní. Dokážeme hledat společnou cestu i shodu. S oběma stranami tvoříme desítky koalic v obcích, městech či krajích.
V mnoha věcech bude náročné hledat shodu. Možná pak dojdeme k rozhodnutí, že se dané téma otevírat a řešit nebude (jako v koaliční vládě KDU-ČSL, ČSSD a ANO). Chceme ale hledat řešení těch největších problémů, které trápí naši zemi. Věřím, že to dokážeme. V Novém HLASu budeme představovat společný program, který bude znamenat pozitivní změnu a naději pro naši společnost.

Komunikujme otevřeně a bratrsky
Na závěr vás chci poprosit o několik důležitých věcí. Především o velkorysost, protože bez ní se žádná spolupráce neobejde. Dále o respektování většiny. Pokud se demokraticky a většinově pro něco rozhodneme, táhněme za jeden provaz. Sypat písek do soukolí ani vydávat síly navíc si nemůžeme dovolit. Komunikujme spolu otevřeně! Nebojte se upozornit na to, co se vám nezdá, ale prosím – lidskou a bratrskou formou. Jsem lidovcem od svých 18 let a věřím, že ve volbách uspějeme.

Bratři a sestry, těším se na spolupráci s vámi se všemi. Zdař Bůh!
Za předsednictvo
Marian Jurečka