KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Nový hlas Slovo předsedy NH: Slovo předsedy: Ať už se děje cokoli, budoucnost je v našich rukou

NH: Slovo předsedy: Ať už se děje cokoli, budoucnost je v našich rukou

Přidáno 30. 3. 2021
Vážené čtenářky, vážení čtenáři Nového HLASu,
kolikrát jste o KDU-ČSL slyšeli: „Program dobrý, ale ten marketing...“? Ano, KDU-ČSL dokáže díky svému ideovému a hodnotovému zakotvení zformulovat kvalitní programovou nabídku. Ale s tím, aby se dostala pod kůži voličům, aby je přesvědčila, je to slabší.
KDU-ČSL čerpá z křesťanského sociálního učení, z konceptu sociálně-tržního hospodářství a z dědictví politického konzervatismu. Máme poklad zkušeností stoleté státotvorné strany. Začít programem, obsahovou stránkou politiky, je logické. A právě na program jsme se soustředili na začátku vyjednávání koalice SPOLU. Už na podzim jsme požádali odborné komise, aby sestavily hlavní programové priority. Vytvořili jsme programové týmy, které vstoupily do jednání s kolegy z ODS a TOP 09 a začaly tvořit program naší koalice. Celkem deset týmů pracovalo od začátku prosince 2020 do konce února 2021. A lidovecký otisk v programu koalice SPOLU je opravdu výrazný. Od tradiční podpory rodin, dobré důchodové reformy, dostupného bydlení, přes štíhlý a digitalizovaný stát a jasné ukotvení v EU a NATO až po ochranu životního prostředí.

Program: sociální a ekologické svědomí SPOLU
Myslím, že KDU-ČSL by měla být sociálním a ekologickým svědomím středopravé koalice SPOLU. Právě proto chceme rodinu na prvním místě a efektivní pomoc potřebným, kvalitnější a moderní výuku ve školách, dostupnou kulturu a sport; odpovědné hospodaření státu a přehledné a nízké daně. Výzvami přítomnosti jsou kvalitní zdravotnictví s dostatečnými kapacitami a komfortem pro pacienty; zdravá voda v krajině a pro lidi; ochrana životního prostředí, adaptace na změnu klimatu, odpovědné hospodaření v zemědělství, bohatý život na venkově a kvalitní potraviny; dostupné bydlení pro všechny a podpora výstavby bytů; sebevědomá a jasná zahraniční politika v rámci EU a NATO nebo dokončená dálniční a železniční síť a efektivní doprava.

Kandidátní listiny: šance a příležitosti
Odpovědně jsme přistoupili k tvorbě společných kandidátek. Co bylo klíčem? Jednak dlouhodobá síly strany v daném kraji, jednak výsledek posledních voleb do Poslanecké sněmovny. V současnosti má KDU-ČSL 10 mandátů a v koalici SPOLU usilujeme o 16 mandátů. ODS, KDU-ČSL a TOP09 mají teď dohromady 42 mandátů, naším společným cílem je 64 mandátů. KDU-ČSL má tři krajské lídry (Vysočina, Olomoucký a Zlínský kraj) a celkem 16 volitelných míst na kandidátkách. Šanci získat tři mandáty máme v Jihomoravském kraji. Ke dvěma směřujeme na Vysočině, ve Zlínském a Moravskoslezském kraji. V Libereckém, Ústeckém a Karlovarském kraji je náš kandidát těsně za volitelným místem. Volitelní jsou naši lidé i v krajích, kde dlouhou dobu nemáme poslance (Plzeňský a Středočeský kraj). Skládání kandidátky je vždy velmi citlivou záležitostí. Všechny tři strany musely pro společnou dohodu udělat bolestivé kompromisy. Volby mají koneckonců v rukou ti, kdo přijdou k volbám. Svoji preferenci mohou vyjádřit nejen výběrem konkrétního volebního lístku, ale i výběrem konkrétního kandidáta.

Financování a spolupráce
Třetím bodem je koaliční smlouva, která udílí všem třem stranám práva, povinnosti a závazky, definuje základní principy spolupráce a programové hodnoty. Klíčovým poselstvím je: Jdeme do toho SPOLU před volbami i po volbách. Nespojujeme se, abychom se rozplynuli v jedné straně. Chceme všichni posílit, ale přitom si uchovat vlastní svébytnost. Počet volitelných kandidátů úzce souvisí s financováním kampaně. Poměr, podle kterého jsme postupovali, je: ODS 55 %, KDU-ČSL 25 % a TOP 09 20 %. Koalice může celkově na volební kampaň podle zákona o financování politických stran, vyhradit 90 milionů Kč. Na KDU-ČSL z toho připadá 22,5 mil.

Situace není nikdy bezvýchodná
Vážení členové KDU-ČSL, přátelé lidovecké politiky, naše společnost a republika se nacházejí ve složité situaci. Dopady pandemie koronaviru jsou u nás jedny největší na světě. Vysoký počet mrtvých, zdravotnictví na pokraji svých možností, nejdéle uzavřené školy v Evropě, zvyšující se počet lidí v sociální nouzi. Všeobecná nedůvěra vůči státu a skepse se šíří jako lavina celou českou společností. Šel jsem ke kořenům a vzpomněl jsem si na větu Marka Orko Váchy: „Minulost nikdy není překážkou budoucnosti.“ To je pro mě heslo křesťanů, kteří se angažují v politice. Ať už se stalo cokoliv, ať už se situace jeví jako bezvýchodná, budoucnost je v našich rukou. Úkolem strany opírající se o křesťanské hodnoty má být šíření tohoto poselství.
Udělejme každý z nás, podle svých schopností a možností, maximum, abychom situaci v naší zemi změnili k lepšímu. Záleží na každém z nás, jak se k tomu postavíme. Vnášejme to do svých slov a činů v dalším půlroce, sami i v koalici SPOLU.

Držme si palce a Zdař Bůh.
Marian Jurečka

kategorie Nový hlas