KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Nový hlas Obzory NH: Obzory: Staňte se našimi vyslanci ve své zemi říká běloruská křesťanská demokratka Volha Kavalko

NH: Obzory: Staňte se našimi vyslanci ve své zemi říká běloruská křesťanská demokratka Volha Kavalková

Přidáno 30. 7. 2021
Volha Kavalková je spolupředsedkyní Běloruské křesťanské demokracie a členkou prezidia Koordinační rady, ustavené po loňských běloruských prezidentských volbách. Její kolegové jsou ve vězení nebo odešli do zahraničí (jako laureátka Nobelovy ceny za literaturu Světlana Alexijevičová). Volha byla zatčena 24. srpna 2020. Po dvou týdnech jí řekli, že buď z vězení nikdy nevyjde, nebo dá souhlas se svým vyhoštěním. Přes hlavu ji navlékli pytel, aby nic neviděla, naložili do kufru auta a o půlnoci ji propustili na polsko-běloruské hranici. Projíždějící polský řidič autobusu ji poznal a odvezl na policejní stanici. Od té doby se Kavalková podílí na aktivitách Koordinační rady z varšavského exilu a úzce spolupracuje se Svjatlanou Cichanouskou. Novému HLASu poskytla exkluzivní rozhovor.

Na vlastní kůži jste poznala běloruské vězení. V jakých podmínkách žijí političtí vězni?
Podmínky v běloruských věznicích jsou úmyslně navržené tak, aby člověka co nejvíce ponížily. S politickými vězni je zacházeno obzvláště neuctivě a násilnicky. Špinavé cely, postele, aby se na nich nedalo spát: železné tyče, rozpadlé matrace, špinavé deky; o jídle nemluvě. Světlo v cele svítí celou noc a stráže se postarají, abyste v noci neusnuli. Někde si nesmí političtí vězni během dne ani sednout. Cely jsou přeplněné, v místnosti navržené pro 4 je často až 16 osob. Stráže sem zavírají i lidi s infekčními chorobami, aby ostatní nakazili. Vězni nemají kontakt s vnějším světem.

Váš kolega Pavel Sieviaryniec byl zatčen před více než rokem. Jaké o něm máte zprávy?
Speciální síly zatkly Pavla 63 dní před prezidentskými volbami. A přesto ho obvinili z organizování masových nepokojů! Teď 25. května 2021 ho odsoudili k 7 letům. Jeho advokát připravuje odvolání proti rozsudku, ale řízení může trvat několik měsíců. Celou dobu od zadržení do okamžiku soudního procesu k Pavlovi neměla přístup jeho žena Volha s tříletým synem. Nedostanou se k němu ani všechny dopisy. Mučili ho v trestní cele, drželi ho při vědomí bez spánku, bez vody a lékařského ošetření. Pavel ale zůstává silný a nadále motivuje lidi, kteří mu píší dopisy. Snaží se svým dílem přispět k pozitivním a demokratickým změnám v Bělorusku.

Jak motivujete Bělorusy, aby se nevzdávali a pokračovali v protestech?
Naši lidé nikdy nepřipustí, aby byl Lukašenko uznán prezidentem. Strach je ale dnes obrovský a prostor pro aktivity velmi malý. Zatýkání pokračuje každý den. V současnosti užíváme online nástroje ke vzdělávání a propojování lidí, připravených pracovat pro demokracii v Bělorusku. Tisíce lidí musely uprchnout ze země. Chceme jim poskytnout potřebné dovednosti a znalosti. Je naší povinností udělat vše, abychom represe zastavili. Bělorusové potřebují bezpečí, aby se mohli vzpamatovat a připravit se na budoucí politické kampaně.

EU přijala vůči Bělorusku řadu sankcí, ale Lukašenko se stále drží u moci. Jak ho donutit k jednání o předání moci?
Musí se změnit přístup k diktaturám. Obchod s Ruskem se nezastavil po útoku na Gruzii, po válce na Donbasu ani po anexi Krymu. Reklamy Gazpromu vidíme na fotbalovém Euru. Čína mučí tisíce Ujgurů, a přece zůstává obchodním partnerem. Musíme být důslední na všech úrovních.

Jak můžou křesťanští demokraté v Česku pomoci demokratům z Běloruska?
Prosím využijte všechny možnosti a podpořte svobodné Bělorusko. Pište dopisy politickým vězňům a jejich rodinám (prisoners.spring96.org/en a politzek.me). Budujte aktivní partnerství s běloruskými demokratickými organizacemi, se studenty, lidskoprávními a ženskými organizacemi. Zvěte k sobě běloruské politiky a uprchlíky žijící v Česku. Sdílejte informace o aktuální situaci v Bělorusku na svých sociálních sítích. Mluvte o našem boji za svobodu a demokracii, v médiích i soukromě. Staňte se našimi vyslanci ve své zemi i mimo ni.

Za rozhovor děkuje Marek Hannibal.

kategorie Nový hlas