KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Nový hlas Obzory NH: Obzory: Ondřej Benešík: Česko-americké vztahy: spojenec je víc než partner

NH: Obzory: Ondřej Benešík: Česko-americké vztahy: spojenec je víc než partner

Přidáno 17. 12. 2020
V Americe proběhly nejspíš nejdramatičtější prezidentské volby v dějinách. Řada českých politiků se hlásila k podpoře jednoho či druhého kandidáta. Místopředseda KDU-ČSL Ondřej Benešík se místo toho zabývá tématy překračujícími horizont jednoho volebního období.
Česká diplomacie by se měla ve vztazích s USA soustředit na témata, která budou pro vzájemnou spolupráci stěžejní bez ohledu na to, kdo zrovna úřaduje v Bílém domě. Mějme na paměti, že i když prezident Spojených států disponuje řadou významných pravomocí a v mnoha oblastech hraje dominantní roli, Amerika není Severní Korea nebo Rusko. Prezidentovy kompetence mají přesné mantinely a Kongres – ať už Sněmovna reprezentantů nebo Senát – umí k jeho administrativě vytvořit efektivní protiváhu. Česká diplomacie by se po mém soudu měla zaměřit na pět bodů.

1. Naše výdaje na obranu
Musíme přestat zpochybňovat závazek ze summitu NATO ve Walesu – dávat 2 % HDP na obranu. Lze mít problémy s rychlostí navyšování rozpočtu. To spojenci pochopí. Ale zpochybňování tohoto závazku členy naší vlády je pro Ameriku nepřijatelné, ať vládne Bidenova či Trumpova administrativa.

2. Nebezpečné čínské technologie
Vláda musí zaujmout jednoznačné stanovisko k problematickým technologiím. Jinými slovy: v souladu s varováním Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost by měla vyloučit Huawei z možnosti budovat páteřní síť 5G. Poláci už příslušnou legislativu iniciovali. Ohledně nebezpečí čínských technologií panuje v Americe vnitropolitický konsenzus.

3. Hájit lidská práva a demokracii
Vláda se musí jednoznačně hlásit k lidskoprávní agendě v zahraniční politice. Vedle podpory lidských práv a demokracie sem patří i transformační politika. Ta musí být zaštítěna nezpochybnitelnou podporou vládních činitelů. Nesmí docházet k faux pas typu, že český premiér zablokuje účast opoziční běloruské političky na summitu V4. Američané, ať už demokrati či republikáni, řeší celosvětově mnoho problémů, které mají kořeny v existenci autokratických režimů. A budou je řešit i nadále.

4. Republika průjezdná pro armádu
Vláda musí brát vážně problematiku vojenské mobility. Jde jednak o dopravní infrastrukturu, o průjezdnost našich silnic a dálnic, výškové podjezdy mostů, jejich nosnost apod. Na tyto záležitosti pamatuje i rozpočet EU v kapitole obrana a bezpečnost (Česko z něho také může čerpat). Stojí za zmínku, že premiér Babiš se zasazoval o snížení této kapitoly rozpočtu EU. Dále jde o legislativní záležitosti (certifikace a povolení pro průjezd vojsk, ulehčení notifikačního procesu apod.). Jedná se o infrastrukturu vojenského i civilního určení, z níž tedy nebude těžit jen armáda. V roce 2021 bude přes naše území projíždět vojenský konvoj „Defender 2021“, jehož cílem je prověřit obranyschopnost východního křídla NATO. Na rozdíl od Defenderu 2020 nepojede do Pobaltí, ale do Rumunska. Obejít Českou republiku přitom nelze. Naší reputaci spolehlivého spojence nepřidá, pokud se konvoj zasekne na D1 – v „Ťokově soutěsce“ u Humpolce.

5. Postavit se protiamerickým náladám
Česko musí aktivně rozvíjet pevné transatlantické vazby. V Evropě bují antiamerikanismus, který není v našem zájmu. Evropa a USA se začínají rozcházet v pojetí bezpečnostních doktrín. Rozdíly panují například u jaderného programu Íránské islámské republiky, jejíž čelní představitelé se netají plánem vymazat z povrchu země Izrael. Česko spolu s Polskem, pobaltskými zeměmi a Rumunskem může sehrát pozitivní roli „motoru“ transatlantického přátelství, a navázat tak na masarykovskou linii naší zahraniční politiky.

Se spojencem sdílíme společné hodnoty
Spojené státy nejsou pro Evropu a Česko jen partnerem, ale i spojencem. S partnerem sdílíme společné zájmy, třeba ekonomické. Se spojencem vedle zájmů sdílíme i společné hodnoty, jako je svoboda, nezávislost, lidská práva a demokracie. Spojené státy jsou zemí stojící na pevných křesťanských základech a Abrahámově morálce. Je tedy logické, že naše vztahy s USA – podobně jako naše vztahy s Izraelem – budou hrát v zahraničněpolitickém programu KDU-ČSL významnou roli.

Autor je místopředseda KDU-ČSL a předseda sněmovního Výboru pro evropské záležitosti.

kategorie Nový hlas