KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Nový hlas Obzory NH: Obzory: Hongkong proti čínskému komunismu

NH: Obzory: Hongkong proti čínskému komunismu

Přidáno 14. 9. 2020

Celý svět sleduje se zatajeným dechem dění v Hongkongu. Peking se při převzetí bývalé britské kolonie zavázal respektovat hongkongskou autonomii a svobody. Model dostal název „jedna země, dva systémy“. Nyní spěje k modelu „jedna země, jeden systém“. Obyvatelé této zatím svobodné oblasti to nechtějí dopustit a přes rok proti tomu různě protestují. Uprostřed tohoto dění vystupují hongkongští křesťané jako vlivní bojovníci za svobodu.
Obyvatelé (a zejména studenti) začali protestovat v roce 2014 proti nespravedlivému volebnímu zákonu. Protesty dostaly název „deštníková revoluce“, protože studenti se před policií bránili deštníky. Asi před rokem jsme sledovali protesty statisíců obyvatel Hongkongu proti zákonu o vydávání lidí k trestnímu stíhání do Číny. Lidé se právem obávali jeho zneužití k pronásledování lidí nepohodlných režimu. Ulice Hongkongu vylidnil až koronavirus. Na konci června 2020 ale přišla katastrofa: čínský bezpečnostní zákon omezující svobodu projevu a shromažďování v Hongkongu.

Hongkongské svobody jsou vážně ohroženy. Mezi nimi i svoboda vyznání. Na rozdíl od Číny je náboženská svoboda v Hongkongu plně garantována. V Číně je skoro 100 milionů křesťanů. Pokud ale nejsou součástí oficiálních, kontrolovaných církví, čelí pronásledování. Křesťanství se do Hongkongu dostalo s počátky britské správy v první polovině 19. století. V současnosti tvoří křesťané 12 % obyvatel (přibližně 900 000 lidí), z toho katolíků je přibližně 1/3. Jde o významnou skupinu obyvatel, která je společenskou elitou díky vzdělání (křesťané tvoří 1/4 všech studentů VŠ). Křesťané se dostali do popředí hnutí za udržení svobod a demokracie v Hongkongu. Mnoho z nich si dobře uvědomuje, že Komunistická strana Číny jim jde „po krku“. Její současní vůdci v křesťanech vidí větší hrozbu než jejich předchůdci. Po hrůzách maoismu nastalo v Číně období, kdy byla náboženství tolerována jako faktor soudržnosti společnosti. Toto období tolerance ale skončilo roku 2012 s nástupem generálního tajemníka Si Ťing-pchinga k moci.

Studentský vůdce deštníkové revoluce z roku 2014 a výrazná tvář současného hnutí odporu proti pekingskému útlaku Joshua Wong je evangelík. Při protestech v červnu 2019 se neoficiální hymnou stal popěvek „Aleluja, chvalte Pána“. Křesťanské kostely a modlitebny se staly útočištěm pro četné demonstranty čelící policejnímu násilí. Významnou společenskou osobností Hongkongu je i kardinál Joseph Zen. Tento 90letý emeritní biskup Hongkongu se nedávno nechal slyšet, že je připraven snést zatčení i vězení, ale bude i nadále říkat pravdu. Stal se významnou tváří odporu proti novému bezpečnostnímu zákonu, protože je přesvědčen, že přinese Hongkongu útlak a konec náboženské svobody.

Někteří se obávají, že kardinál může být zatčen a zavlečen do Číny. Kardinál Zen je živoucím příkladem toho, že komunismus v Číně zatím víru a náboženství neporazil. Síla duchovních osobností čelit útlaku čínských komunistů, ať už to jsou křesťané či lamové v Tibetu, je tím větší, čím je větší tento útlak. Komunisté nikdy nepochopí, odkud berou tito lidé sílu k dalšímu odporu.

Lukáš Pachta
parlamentní asistent europoslankyně Michaely Šojdrové