KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Nový hlas Komentáře NH: Komentáře: KDU-ČSL chce zázemí pro chytrou karanténu

NH: Komentáře: KDU-ČSL chce zázemí pro chytrou karanténu

Přidáno 14. 9. 2020
Nemoc COVID-19 nemá sezónní charakter. Podle lidoveckého poslance Víta Kaňkovského přitom vláda podcenila oba základní faktory – chytrou karanténu a chování populace.
Vláda při rozvolňování přísných jarních opatření slíbila rozvoj tzv. chytré karantény. Kde se nákaza objeví, tam se měly rychle vytrasovat kontakty nakažených, aby se nemoc nešířila komunitně. To se ale neděje: „Přes opakované žádosti opozice v krizovém štábu, ve Sněmovně i v jejím zdravotním výboru se chytrá karanténa v podstatě zastavila ve chvíli, kdy z ní odešla armáda,“ říká Kaňkovský. Nedošlo k personálnímu posílení hygienických stanic ani k doplnění potřebného vybavení. Hygienici data z bankovních karet ani od mobilních operátorů téměř nevyužívají. Vláda podcenila i chování obyvatel. V Česku měla 1. vlna nákazy velmi mírný průběh. „To v řadě lidí vyvolalo pocit, že vlastně o nic nejde. Po rozvolnění ztratili opatrnost a nedodržují ani základní ochranná opatření, jako je hygiena rukou, vyhýbání se místům s velkou koncentrací lidí atp.,“ pokračuje Kaňkovský. Vláda podcenila osvětu hygienických návyků a nedala moc vědět ani o aplikacích e-rouška a mapy.cz, pomáhajících v trasování kontaktů nakažených.

Podle KDU-ČSL je třeba znovu přizvat odborníky z armády a posílit hygienické služby, včetně call center a IT odborníků. Stejně důležité je zpracování plánu testování potenciálně nakažených. Po tomto kroku i po revizi „Pandemického plánu ČR“ volá KDU-ČSL ve Sněmovně od května! Testovat se musí 7 dní v týdnu. Musí se posílit kapacity odběrových míst i odběrových výjezdních skupin. Jen tak se dobře připravíme na případnou 2. vlnu nákazy. Důležitá jsou i jasná, srozumitelná a konzistentní vyjádření odpovědných osob. „Nelze trpět, aby se během 24 hodin diametrálně lišila vyjádření členů vlády a epidemiologů,“ zdůrazňuje Vít Kaňkovský.
kategorie Nový hlas