KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Lidovecká média Nový hlas Slovo předsedy NH: Slovo předsedy: KDU-ČSL bude sociálním svědomím nové vlády

NH: Slovo předsedy: KDU-ČSL bude sociálním svědomím nové vlády

Přidáno 20. 12. 2021

Vážení členové a přátelé KDU-ČSL,
jsou okamžiky, na které se nezapomíná. Podvečer 6. října 2021 patří mezi ně. Nejdřív obrovská úleva z náročné volební kampaně, kdy jsme si mnozí sáhli na dno svých možností. Pak rostoucí nervozita z toho, jak to dopadne. V sázce bylo mnoho: zda se naše společnost vydá cestou vlády populistů, extrémistů a komunistů, anebo cestou zodpovědné politiky demokratických stran. I lidé, kteří na politice nevidí nic zajímavého, prožívali to sobotní odpoledne s velkým napětím.

Euforie, nesmírný závazek a poděkování
Lidovci byli poprvé v historii součástí bloku, který vyhrál sněmovní volby. Jsem nesmírně rád, že jsme něco takového mohli zažít. Oprávněnou radost a euforii ale hned vystřídala odpovědnost. Hned druhý den byl proto zcela pracovní. Prosím vás ale, abyste si zapamatovali několik čísel:

1 493 905 – celkový počet hlasů pro koalici SPOLU.
35 865 – o tolik hlasů jsme vyhráli nad hnutím ANO.
8 – v tolika krajích SPOLU zvítězilo.
3 – tolik ministerstev obsadí a bude řídit KDU-ČSL.
23 – počet poslanců KDU-ČSL v nové Sněmovně.

Máme teď ve Sněmovně nejvíc zástupkyň a zástupců v novodobé historii. A tento úspěch jde především za vámi, za členy a příznivci KDU-ČSL! Jsem nesmírně rád, že i přes počáteční nejistotu drtivá většina členské základy vzala koalici SPOLU za svou. Ještě jednou velké díky vám všem!
Velké poděkování patří všem, kteří se zapojili do volební kampaně. Naši lidé dokázali roznést desítky tisíc volebních novin a letáků. Stovky z vás se zapojily do kontaktní kampaně a byly aktivní na sociálních sítích. Snažil jsem se všechny během volební kampaně povzbuzovat a podporovat, ale nelze se setkat se všemi. Přijměte proto osobní poděkování alespoň touto formou. Dokázali jsme, že jsme skutečně fungující parta skvělých lidí.

Tři lidovecké priority s třemi ministerstvy
V předvolebním Novém HLASe jsem vám psal, že koalice SPOLU má propracovaný program, v němž KDU-ČSL tlačí témata sociální spravedlnosti, prorodinné politiky a rozumné ochrany životního prostředí. A my hodláme své sliby splnit! Jsem rád, že KDU-ČSL nakonec obsadí a bude řídit ministerstva práce a sociálních věcí, životního prostředí a zemědělství. Je to historický úspěch – a o to větší závazek. Důležité z mého pohledu je, aby ministerstva zemědělství a životního prostředí řídila jedna politická strana. Aby byla v harmonii: na obou úřadech totiž panuje „resortismus“, házejí si klacky pod nohy. Česko posune dopředu už jen fakt, že se z nich stanou úzce spolupracující partneři. Ochránci životního prostředí musí chápat běžný život zemědělců. A ti zase mají povinnost pečovat o udržitelný rozvoj.
I když jsem většinu času po volbách strávil jednáním o programu budoucí vlády, koaliční smlouvě a praktickém fungování obou koalic, o struktuře vlády i Poslanecké sněmovny, stejně nakonec novináře nejvíce zajímaly personálie. „Dobrá, takový bude program – a teď nám, pane předsedo, řekněte, kdo bude ministrem.“ Zvědavost byla i uvnitř KDU-ČSL. Mlčení nebylo kličkováním, ale výsledkem moudré dohody s Petrem Fialou, že jména zveřejníme až poté, co je předáme panu prezidentovi.
Uvnitř KDU-ČSL jsme postupovali podle Stanov. Nominace projednal Celostátní výbor. Honza Bartošek se stane místopředsedou Sněmovny. Bude jediným ze stávajícího vedení dolní komory, který má zkušenosti s jejím řízením. U Šárky Jelínkové i Petra Hladíky jsem respektoval jejich rodinnou situaci. Ondřej Benešík bude už potřetí řídit sněmovní Výbor pro evropské záležitosti, důležitý během předsednictví naší země v EU. Celostátní výbor nakonec odsouhlasil mé návrhy a ministryní životního prostředí se stane senátorka Anna Hubáčková a zemědělství starosta Zdeněk Nekula. Oba mají vynikající erudici, kompetenci vést kolektiv a schopnost domluvit se. Chceme ukázat, kolik se toho dá zvládnout, když budou obě dvě ministerstva spolupracovat.

Děláme politiku se sociálními ohledy
Milí přátelé politiky KDU-ČSL, čeká nás hospodářsky i sociálně obtížné období. Zdražování, problémy s dostupným bydlením, zastavení zadlužování státu, přechod na zelenější ekonomiku apod. Pokud se při tom budeme držet našeho programu a budeme poctivě vládnout, používat u toho zdravý rozum, můžeme všechny problémy zdolat. Jsme si vědomi toho, jak velká je naše odpovědnost. KDU-ČSL bude sociálním svědomím této vlády. Nedopustíme, aby se jakkoli zhoršila situace našich seniorů, lidí s handicapem a rodin s dětmi. Tito všichni mohou i nadále počítat s naší podporou. Nedovolíme, aby lidé propadli do energetické chudoby. Hospodářská a ekologická politika se musí dělat se sociálním ohledem. A z toho my neuhneme!
Vše dobré vám přeje
Marian Jurečka