KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Lidovecká média Nový hlas Slovo předsedy NH: Slovo předsedy: BOJOVAT O KAŽDÝ HLAS MÁ CENU!

NH: Slovo předsedy: BOJOVAT O KAŽDÝ HLAS MÁ CENU!

Přidáno 30. 11. 2022
Milí přátelé, čtenáři a čtenářky Nového Hlasu,

jsou za námi komunální a senátní, vyjednávání na radnicích taktéž a přichází čas na zhodnocení. Konkrétní analýza je na krajských a okresních výborech.

V každém městě a obci je situace jiná, protože se v každém zastupitelstvu sejdou rozdílní lidé. Z centra nedáváme doporučení, s kým přednostně vyjednávat (samozřejmě kromě SPD a KSČM). Jsme demokratickou stranou zkušených komunálních politiků a rozhodnutí, s kým se bude vládnout na radnicích, je v kompetenci našich zastupitelů a místních organizací. Těm, kdo uspěli, gratuluji! Těm, kteří pociťují zklamání, možná i hořkost, přeji nový elán. I neúspěch ve volbách může znamenat ponaučení.

Profesionalizace kampaní a dopad celostátní politiky
Je zřejmé, že letošní komunální volby zvýraznily dva trendy. Za prvé komunální volby se stále více profesionalizují, a to i na menších městech. Prakticky to znamená, že je třeba mít více peněz a dlouhodobou volební strategii. Nestačí být úspěšný a spoléhat se na to, že lidé ocení vaši konkrétní práci jaksi sami. Bez dostatečné propagace to dnes nejde. Všichni musíme mnohem více komunikovat a vysvětlovat.
Není to žádná věda. Jde o aktivní informování o naší práci a o tom, co chceme. Musíme se také razantně ozvat, když se o nás šíří ve městě či v obci nesmysly. Buďme proaktivní, nikoli defenzivní. Podobně je to s penězi. Každá místní organizace, všichni kandidáti, by si měli šetřit peníze na komunální volby. Čas jednoho letáku, který není graficky ani jazykově na dobré úrovni, je pryč.
Druhým trendem je dopad „velké“ politiky na komunál. Dříve byl znatelný na větších městech, dnes toto pravidlo funguje i na menších městech. Slyšel jsem mnohokrát povzdech, že se naši lidé mohli na radnici přetrhnout, dělali dobré projekty na sídlištích (zeleň, chodníčky, dětské hřiště, mateřská školka), a přesto u nich lidé volili, jako kdyby se rozhodovalo o budoucím premiérovi, a ne starostovi.
To se pro nás musí stát velkým poučením. I na komunální volby je třeba připravit samostatnou volební kampaň, která vyprofiluje konkrétní témata a která se povede skutečně centrálně, jako by šlo o „malé parlamentní“ volby. Dnes se zkrátka stále víc stírá rozdíl mezi komunální a celostátní politikou. Lidé se rozhodují na základě toho, co se děje v Praze – a KDU-ČSL se tomu musí přizpůsobit.
K celkovým výsledkům komunálek mám ještě dvě relativně radostné zprávy. I přes pokles získaných mandátů máme stále nejvíce zastupitelů ze všech parlamentních i mimoparlamentních stran. Máme také nejvíc mladých zvolených zastupitelů do 35 let: celkem jich uspělo 402, což je dvakrát víc, než má druhá nejúspěšnější strana. Můžeme být také hrdí na silné zastoupení lidoveckých zastupitelek: ženy tvoří přibližně 1/3 nových zastupitelů.

Dechberoucí nerváky senátních voleb
Dopadly pro nás dobře také senátní volby. Obhajovali jsme sedm mandátů – a získali jsme je. Sledovali jsme mnohdy dechberoucí nerváky, v nichž se rozhodovalo až v posledních okamžicích. Mimořádné vítězství pana doktora Procházky v obvodu Kutná Hora dokazuje, že když se sejde dobrý kandidát a dobrý tým, pak lze uspět i v místech pro nás nepříliš nakloněných. Klobouk dolů! Těsných vítězství našich kandidátek jsme dosáhli i v obvodech Hodonín a Nový Jičín. Nelze přitom nevzpomenout na minulé volby, kdy nám o několik desítek hlasů unikla vítězství Jaroslava Klašky a Luboše Peterky. Letos stála štěstěna při nás. Každopádně se znovu dokazuje, že v senátních volbách má cenu bojovat o každý hlas. Jsem rád, že jsme obhájili senátorská místa v Olomouci, Pardubicích a Blansku. V prvním kole jsme zvítězili v Ústí nad Orlicí. Všem gratuluji.
Zažili jsme i neúspěchy. Šárka Jelínková, která táhla lidoveckou káru řadu let jako první místopředsedkyně, neobhájila své místo v obvodu Kroměříž. Mrzí mě to a potvrzuje se tím, že zvláště v místech, kde výsledky všech tří stran koalice SPOLU jsou relativně slabé, nedopadne to dobře, pokud dojde ke tříštění sil. Obvody Kroměříž a Karlovy Vary jsou toho důkazem a měli by být mementem pro budoucnost. Senátní volby jsou kruté: mají jen jednoho vítěze.
Děkuji všem, kteří se těchto voleb účastnili. Ať už vám plány vyšly nebo ne, berte to jako cennou zkušenost, která se vám časem zhodnotí. V neposlední řadě jsme byli svědky toho, jak užitečné je spojit síly. Svou účinnost a životnost prokázala značka SPOLU, která senátní volby navzdory tíživé politické situaci vyhrála. Mějme to na paměti, až budeme přemýšlet o postupu do krajských voleb v roce 2024.

Klidný podzim a pevné zdraví
Vám přeje
Marian Jurečka