KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2018 Situace na D1 je selháním ministerstva dopravy, za dálnici by lidé neměli platit

Přidáno 18. 12. 2018

Po selhání ministerstva dopravy, kvůli kterému minulý týden vznikla na D1 kritická situace, KDU-ČSL navrhne na jednání Poslanecké sněmovny několik usnesení. Požaduje také, aby byla dálnice D1 (úsek Praha - Brno) v roce 2019 pro automobily do 3,5 tuny bez poplatku. V příštím roce se tam má opravovat až 40 % dálnice - tomto stavu by proto neměla být zpoplatněna

NAVRHOVANÁ USNESENÍ

1. Poslanecká sněmovna konstatuje, že ministerstvo dopravy a ŘSD selhalo při zajištění průjezdnosti D1 v zimním období.

2. Sněmovna vyzývá Vládu ČR, aby neprodleně zajistila prostřednictvím ministerstva dopravy a Ředitelství silnic a dálnic takové kroky, které povedou k minimalizaci rizik v omezeném úseku dálnice D1 /úsek 90-104 km v obou směrech/.

3. Poslanecká sněmovna žádá Vládu ČR, aby v termínu do 31. 3. 2019 navrhla takové legislativní i nelegislativní kroky, aby omezila rizikové chování řidičů kamionové dopravy.

4. Poslanecká sněmovna žádá Vládu ČR, aby v termínu do 30. 6. 2019 připravila komplexní plán rekonstrukce páteřních komunikací v České republice s důrazem na minimalizaci rizik spojených s omezením provozu v opravovaných úsecích.