KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2018 Zbyněk Pražák: Šetřit se musí. Nelze jen utrácet a pak se zadlužit

Zbyněk Pražák: Šetřit se musí. Nelze jen utrácet a pak se zadlužit

Přidáno 6. 9. 2018
MF Dnes

V předvolebním seriálu MF DNES hovoří lídr KDU-ČSL a nezávislých kandidátů Zbyněk Pražák. Není v Ostravě politika, který by ve vedení magistrátu působil déle než Zbyněk Pražák, lídr kandidátky KDU-ČSL a nezávislých. Jako náměstek primátora pracoval v letech 1990 až 2006 a po osmileté přestávce i poslední čtyři roky. A hodlá pokračovat. „Získal jsem velkou důvěru členů strany. Když nedávno byly volby předsedy okresního výboru KDU-ČSL, dostal jsem v tajném hlasování 73 hlasů ze stejného počtu přítomných. Až jsem se takové důvěry lekl,“ vysvětluje 63letý Zbyněk Pražák.

* Tak jednoznačný výsledek svědčí o vaší oblíbenosti, nebo spíše o personální krizi ostravské KDU-ČSL?

Žádná personální krize není. Jak ve straně, tak i na ostravské kandidátce máme velmi kvalitní a schopné lidi, kteří jsou i ve své profesi na vysoké úrovni. Jen se snažím prosadit zásadu, že pokud někdo získá důvěru jako předseda místní nebo okresní stranické organizace, měl by být i volebním lídrem, pokud sám neodmítne. Protože pokud nese odpovědnost, měl by mít možnost i věci ovlivňovat a případně se tak podílet i na chodu města.

* Náměstkoval jste pěti ostravským primátorům – Smejkalovi, Tošenovskému, Vlčkovi, Zedníkovi a Macurovi. S kým se vám spolupracovalo nejlépe a s kým nejhůře?

To vám takto neřeknu. Jsem člověk, který se snaží domluvit se s každým, pokud to není úplný ignorant. S každým z primátorů byla spolupráce trochu jiná, ale nejvíce si pracovně i lidsky rozumím s nynějším primátorem. A vyzdvihl bych i Čestmíra Vlčka.

* Jak hodnotíte spolupráci v současné ostravské koalici ANO, KDU-ČSL, hnutí Ostravak a ODS?

Rada je složená z jedenácti lidí, jsou to osobnosti a každý člověk má nějakou představu o chodu města. Nezaznamenal jsem však žádné větší kolize. Vždy jsme se dokázali domluvit na rozumném kompromisu. Myslím, že koalice funguje dobře.

* Ale část opozice namítá, a slyšel jsem to i od lídra ODS Zdeňka Nytry, že koalice prý většinu volebního období prospala, hromadila peníze na účtech a málo investovala...

S tím zásadně nesouhlasím, to není pravdivá argumentace. Nikdy nezačínáte od nuly a vždy na něco navazujete. Stihnout se toho podařilo dost, navíc jsou připravené velké projekty, které časově nebylo možné realizovat, ale jsou nachystané. A například na modernizaci městské nemocnice si musíte našetřit, to je investice v řádu miliard korun. Nelze jen utrácet a pak město zadlužit. Navíc některé akce z minulosti byly dost problematické.

* Buďte prosím konkrétní...

Tak například rekonstrukce kulturního domu Poklad v Porubě. Ten projekt nebyl dobře připravený, objevili se tam i kostlivci ve skříni, které jsme vyhnali. A akcí, které jsme museli ukončit nebo restartovat, bylo více. Naopak třeba unikátní projekt komunitního centra a domova důchodců na hulváckém kopci naši předchůdci zabili a až teď se dokončuje.

* Co ve svém programu Ostravě na další čtyři roky nabízíte? Prosím stručně.

Zaměřujeme se na prioritních šest bodů, tedy profesní uplatnění, bydlení, bezpečnost, kvalitní služby, možnosti relaxace a životní prostředí, což však neznamená pouze čistota ovzduší. Chceme, aby se lidé v Ostravě cítili dobře. Velkou bolestí zůstává i parkování, širší by mohla být volnočasová nabídka pro děti. To vše chceme změnit.

* Kde leží hranice volebního úspěchu společné KDU-ČSL a nezávislých kandidátů? Před čtyřmi roky jste získali 6,18 procenta. Asi chcete hrát větší roli než jen jako dopočet do koaliční většiny.

Tak počet radních není vždy to nejdůležitější.
* Ale mít deset, nebo šest procent je rozdíl dost veliký...

To ano. Jsem ale realista, takže základním cílem zůstává překonání pětiprocentní hranice. A kdybychom se dostali přes osm procent, byl bych spokojený.

* Možná lidovcům ubližuje to, že jste vnímáni jako strana spojená s církví.

Ale to je omyl. My přeci nehájíme jen zájmy věřících, ale tradiční konzervativní hodnoty, na kterých je založená moderní civilizace. Myslím tím rodinu, poctivou práci, úctu k životu i k autoritám. Tyto hodnoty hájíme a na kandidátce máme i mnoho lidí, kteří nejsou praktikujícími křesťany. Jsme otevřenou stranou.

* Ve svém programu zmiňujete, že nejste stranou s lobbistickými křídly a nestavíte ani na stranickém bossovi.

To jsou jasné narážky na velké strany a hnutí ANO... Tak my opravdu nemáme zátěž nějakých průšvihů, nejsou s námi spojení žádní lobbisté. Ani se mi nelíbí, když se někdo zaštiťuje stranickými vůdci. Komunální volby jsou o něčem jiném, naše přidaná hodnota je ve spolehlivosti, korektnosti a profesionalitě.

* S kým do koalice rozhodně nepůjdete?

Tak jednoznačně vylučuji koalici s SPD, ta strana se zcela vymyká našemu vidění světa. S KSČM bychom také nechtěli spolupracovat, ale to se z mého pohledu netýká ani tak lidí, s některými si totiž spolupráci umím představit, ale problém je v samotné straně, která byla založená na nenávisti k jiným skupinám obyvatelstva. Jde o princip. Jinak je vše otevřené a uvidíme po volbách.

* Všiml jsem si, že chcete do Ostravy vrátit sousoší Karla Nepraše, sochaře druhé poloviny minulého století.

Můžete to přiblížit? To se netýká jen Nepraše a souvisí to s tím, že chceme, aby veřejný prostor v Ostravě byl doplněn o sochy, ať se zkrášlí a kultivuje. Neprašovo dílo s názvem Rodina připravená k odjezdu bylo v roce 1969 součástí ostravského sympozia prostorových forem. Jenže poté bylo zničeno, asi skončilo ve šrotu. Ale v Praze existuje přesná replika, kterou nechala zhotovit Neprašova dcera, a tu bychom chtěli vrátit do Ostravy. Podle odborníků by se hodila umístit někde k řece. Ale vše je zatím jen v jednání.

***

Profil Zbyněk Pražák * Narodil se 21. února 1955 v Moravském Krumlově na Znojemsku, od pěti let však žije v Ostravě. * Po vystudování VŠB působil v podnicích Bytostav a Ferona, od roku 1990 se věnoval politice. V letech 2006 až 2014 podnikal v oblasti projektů bydlení pro seniory. * Lídrem KDU-ČSL na ostravský magistrát v letech 1998, 2006, 2014 a 2018. * Ženatý, má dva syny (13 a 16 let) a dvě dcery (8 a 18 let). Bydlí v domku v ostravském obvodu Mariánské Hory. Lidovecký lídr na ostravského primátora Zbyněk Pražák se komunální politice věnuje od roku 1990, náměstkem primátora bude s osmiletou přestávkou už dvacet let.

O autorovi| Josef Gabzdyl, redaktor MF DNES, Regionální mutace| Mladá fronta DNES - Moravskoslezský kraj

kategorie Z médií