KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2018 Senátoři z klubu KDU-ČSL a nezávislí k jednání Senátu

Senátoři z klubu KDU-ČSL a nezávislí k jednání Senátu

Přidáno 12. 12. 2018

V rámci jednání Senátu se konala pravidelná tisková konference senátorského klubu KDU-ČSL a nezávislí. Předseda klubu KDU-ČSL Petr Šilar promluvil o schvalování platů zákonodárců. Za velmi problematické považuje, že se výše platů projednává až těsně před koncem roku. „Chtěl bych říct, že náš klub podporoval se návrhem nezabývat a rovnou ho poslat prezidentovi, to však neznamená, že bychom neměli na tento zákon názor. Jen se domníváme, že vláda a Sněmovna pozdním projednáním návrhu způsobily, že celá diskuse je nedůstojná a zaznívají v ní populistické hlasy,“ okomentoval Šilar.

Petr Hampl, předseda výboru pro záležitosti Evropské unie, potvrdil, že se senátoři ve výboru zabývali bezpečnostní krizí mezi Ruskem a Ukrajinou. Výbor přijal usnesení, jehož podstatou je odsouzení použití síly, propuštění zajatých ukrajinských námořníků a navrácení veškerých plavidel. Senátor Patrik Kunčar z Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost dodal, že krize je vleklá a ruská námořní blokace ekonomicky omezuje fungování ukrajinských přístavů v Azovském moři. „Řešení tohoto problému nesmí vycházet z použití síly, ale z návratu k jednacímu stolu,“ doplnil nezařazený senátor Pavel Fischer.

Místopředsedkyně senátu Miluše Horská připomněla sedmdesáté výročí schválení Všeobecné deklarace lidských práv Valným shromážděním OSN: „Československo se tehdy hlasování zdrželo. A byla bych nerada, kdybychom se dnes při prosazování lidských práv ve světě opět zdrželi.“ V současné době se rozhoduje o rozpočtu, a velké množství neziskových organizací podporujících lidská práva přijde o peníze potřebné na jejich provoz.

Foto © Senát