KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2018 Poslanec Vít Kaňkovský převzal záslužnou medaili za záchranu lidského života

Poslanec Vít Kaňkovský převzal záslužnou medaili za záchranu lidského života

Přidáno 25. 5. 2018

27 Záslužných medailí Kraje Vysočina udělil hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek během slavnostního večera mimo jiné i zástupcům Integrovaného záchranného systému Kraje Vysočina. Mezi oceněnými byl také poslanec KDU-ČSL Vít Kaňkovský. V kulisách Horáckého divadla Jihlava byly 24. května 2018 oceněny profesionální výkony a osobní podíl na budování integrovaného záchranného systému policistů, hasičů a záchranářů. Pět medailí bylo předáno civilistům, kteří statečně pomohli zachránit cizí lidské životy, nezištně a hrdinsky. „Ocenění je poděkováním za mimořádné pracovní nasazení, za hrdinství, za celoživotní úsilí a rozvoj složek, ale také za sportovní úspěchy,“ definoval důvody předání hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Víta Kaňkovského ocenil hejtman Jiří Běhounek v rámci kategorie "Civilní osoby oceněné za nasazení vlastního života při záchraně cizí osoby (ocenění záslužnou medailí I. stupně)" Medaili převzal Vít Kaňkovský společně s Radkou Špringerovou. Oba loni v červnu zachránili život 24letého motocyklisty v Třešti. Ten se čelně střetl s autobusem a utrpěl devastující velice vážné zranění nohy. Doslova holýma rukama se podařilo oběma náhodou projíždějícím, sestře a lékaři, udržet mladíka stabilizovaného do příletu vrtulníku zdravotnické záchranné služby. Ten však neměl kde přistát, situace na místě se proto mimořádně komplikovala.
Velká míra profesionality a odvahy těchto dvou lidí stojí za záchranou života mladého člověka.