KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2018 Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/: Všichni naši poslanci podpořili mimořádnou schůzi k novičoku. Dlužíme vy

Pavel Bělobrádek /KDU-ČSL/: Všichni naši poslanci podpořili mimořádnou schůzi k novičoku. Dlužíme vysvětlení občanům i našim zahraničním partnerům

Přidáno 22. 5. 2018
tiskové prohlášení předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka

Považujeme za velmi nešťastné, že na jednání Sněmovny dnes nebylo schváleno zařazení bodu, který se týkal novičoku. Není možné přehlížet to, že prezident republiky a předseda vlády si vykládají zprávu tajných služeb po svém – o tom je KDU-ČSL přesvědčena. Absurdní situaci navíc dokresluje fakt, že jeden z ředitelů tajných služeb je postaven mimo službu. To vše jsou věci, o kterých musíme mluvit. To vše jsou události, které si žádají vysvětlení.

„Kauza novičok“ má obrovský vliv na obraz České republiky v zahraničí. Viděli jsme, jak výroky prezidenta republiky využila ruská média. Na druhé straně jsme byly svědky toho, že prezidentovy výroky znejistěly naše spojence. Jsem přesvědčen, že nezbývá nic jiného, než vyvolat mimořádnou schůzi, abychom mohli využít prostoru a tuto věc jasně vysvětlili. Jak našim občanům, tak zahraničním partnerům. Proto se všichni poslanci našeho klubu k návrhu svolat mimořádnou schůzi připojili svými podpisy.

Na závěr jedno zamyšlení - musím říct, že nerozumím tomu, jak rychle v poslední době vymizela ze Sněmovny dobrá a férová politická praxe. Na grémiu se totiž dohodlo, že se o novičoku bavit budeme. A o pár hodin později je všechno jinak. Už vůbec nerozumím hlasování těch poslanců z hnutí ANO, kteří bývali členi TOP 09 nebo ODS, a jejich hlasy dnes pomohly zaříznout další demokratickou diskuzi. Musí si přeci moc dobře uvědomovat, jakým způsobem nás to poškozuje.

A komu ještě nerozumím, je předseda vlády v demisi. Ten jasně řekl, že se u nás podle zpráv obou tajných služeb - jak vojenského zpravodajství, tak Bezpečnostní informační služby – novičok nevyráběl. Přesto se brání jakékoliv debatě.

Jako předseda Stálé komise pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby mohu znovu potvrdit, že zpráva BIS jednoznačně říká, že žádný typ novičoku se na území ČR nevyráběl.