KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2018 Marian Jurečka k návrhu státního rozpočtu

Marian Jurečka k návrhu státního rozpočtu

Přidáno 19. 9. 2018
komentář

Vláda dnes schválila v době rekordního hospodářského růstu rozpočet na příští rok s deficitem 40 miliard korun. Bohužel i přes varování Výboru pro rozpočtové prognózy, který považuje aktualizované srpnové odhady Ministerstva financí ohledně příjmů v návrhu státního rozpočtu na rok 2019 za optimistické, a tedy nadhodnocené.

Tato vláda i ve svém výhledu rezignovala na zodpovědné hospodaření státu a ani ve výhledu na další roky nepočítá s vyrovnanými rozpočty. Je to zvláštní, když nám ještě v roce 2014 Andrej Babiš sliboval, že bychom mohli mít někdy okolo let 2017/2018 a dále již vyrovnané rozpočty. K tomuto záměru postupným snižováním schodku směřovala vláda Bohuslava Sobotky. Bohužel současná vláda na tyto kroky dále nenavázala.

Paní ministryně financí argumentuje, že celkově jsou naše veřejné finance v přebytku, a proto může být hospodaření vlády v deficitu. To je ale naprosto zavádějící argumentace. Paní ministryně tím vlastně říká - protože obce, města a kraje hospodaří s přebytky, tak vláda může v klidu hospodařit s deficity, rozhazovat peníze a rezignovat na větší úspory. Kdyby podobnou argumentaci začaly používat obce a kraje, tak se tady za pár let mohou celé veřejné finance ocitnout v deficitu. Nelze říkat, že vládní nezodpovědnost je v pořádku, protože jsou tady zodpovědní politici na obecní a krajské úrovni!. Toto je naprosto nezodpovědná a šílená argumentace.

Především v době krize se nám toto může vymstít, protože obce a města nemohou své přebytky efektivně využít k oživení ekonomiky státu a zmírnění krize. Toto je role státu, který by měl mít rezervy pro krizová období. Stačí pohled do Německa, které v posledních letech tvoří rekordní přebytky. Vláda by se měla svoji politikou zaměřit na vnitřní úspory, které jen v oblasti IT mohou byt v řádu miliard korun. Bohužel, zde nevidím žádný další posun k zlepšení v této oblasti.

Stejně tak pomalý postup ministerstva, které při přijímání pracovníků například z Ukrajiny, kteří zoufale našim firmám chybí, připravuje náš státní rozpočet o významné částky z odvodu těchto pracovníků a daně z příjmu, která by při využitém potenciálu firem mohla byt daleko vyšší.

Marian Jurečka, první místopředseda KDU-ČSL a místopředseda Hospodářského výboru PS