KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2018 Marek Výborný k ústavní ochraně manželství jako svazku muže a ženy

Marek Výborný k ústavní ochraně manželství jako svazku muže a ženy

Přidáno 10. 10. 2018
ČT24

Dvě petice, dva názory, dva tábory a zhruba tři hodiny trvající debata zastánců manželství pro gaye a lesby na straně jedné a obránců tradičního svazku na straně druhé. Obě dvě petice mají jak své zastánce, tak i odpůrce mezi zákonodárci. Poslanci by případné změny měli projednat ještě do konce října. Pokud zákon o manželství pro všechny, pokud mu tak můžeme říkat, projde prvním čtením, tak by se k němu následně měly vyjádřit téměř všechny sněmovní výbory.

"Řekli jsme, že pro nás to je skutečně otázka hodnotová, jakási, a řekněme si narovinu, pokud by ta úprava Listiny základních práv a svobod byla přijata, tak vlastně nic nemění. Je to deklarativní záležitost, která ale naznačuje nějaký směr a naznačuje to, jak chápeme manželství, že manželství není jenom nějaký socioekonomický konstrukt, že to není také právo, to už tady zaznělo taky, já se s tím plně ztotožňuji. Manželství vzniká proto, aby mělo jistou míru exkluzivity a naplnilo všechny ty funkce, které má." říká Marek Výborný, poslanec za KDU-ČSL.

Více ZDE

kategorie Z médií