KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2018 Lidovci chtějí vyšší příplatky pro třídní a specializované učitele

Lidovci chtějí vyšší příplatky pro třídní a specializované učitele

Přidáno 27. 4. 2018
tyden.cz

Lidovečtí poslanci chtějí zvýšit příplatky třídním učitelům a pedagogům za specializované činnosti až na 3500 korun měsíčně. Novelu zákoníku práce, která příplatky upravuje, předložili sněmovně. Zvýšení by přišlo státní rozpočet podle odhadu předkladatelů na více než dvě miliardy korun ročně.

Třídní učitelé mají nyní podle vládního nařízení nárok na příplatek 400 až 1300 korun. Příplatky za výkon specializovaných činností se mohou podle zákoníku práce pohybovat od 1000 korun do 2000 korun měsíčně. Lidovci navrhli u obou příplatků rozmezí 2500 korun až 3500 korun.

Ředitelé škol přiznávají příplatky většinou u jejich dolní hranice, napsali autoři v důvodové zprávě. Příplatky za výkon specializovaných činností od jejich zavedení v roce 2004 podle nich dlouhá léta nerostly. Činnosti přitom představují práci navíc v objemu kolem 20 hodin týdně, učitelé musejí absolvovat studium v rozsahu nejméně 250 hodin, navíc je často hradí ze svého, upozornili předkladatelé.

více ZDE

kategorie Z médií