KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2018 Lidovci chtějí, aby Sněmovna schvalovala mise tento pátek

Lidovci chtějí, aby Sněmovna schvalovala mise tento pátek

Přidáno 29. 5. 2018
ČTK

Praha 29. května (ČTK) - Lidovci chtějí, aby Sněmovna v pátek hlasovala o podpoře vládního plánu vojenských misí. Podle předsedy poslaneckého klubu Jana Bartoška jde před blížícím se summitem NATO o vzkaz spojencům, že Česko plní svoje závazky. Na tiskové konferenci uvedl, že KDU-ČSL bude požadovat, aby mise byly zařazeny pevně jako první bod páteční schůze. Nerozšiřováním misí mimo mandát OSN podmiňují komunisté podporu vznikající vládě hnutí ANO. Podle Bartoška není možné, aby se ANO chovala, jako že návrh v Poslanecké sněmovně neleží a jednání neustále ho odkládalo.

"Je třeba, aby armáda měla dost času, aby se mohla připravit," uvedl Bartošek k požadavku. Dalším rozměrem pak označil blížící se summit aliance. "Neplníme závazek rozpočtu, kdybychom tam jeli s tím, že nemáme ani schválené mise, poškodí to dobré jméno České republiky," konstatoval.

Připomenul, že Senát vládní plán na posílení některých zahraničních misí české armády a nové působení vojáků v Pobaltí hladce schválil v polovině května. Souhlas ale musí dát také poslanci.

Ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (ANO) uvádí, že návrh je plně v souladu s bezpečnostní strategií České republiky.

ČTK, rem mal​