KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2018 KDU-ČSL navrhuje zvýšení příspěvku na péči i ve třetím stupni závislosti

KDU-ČSL navrhuje zvýšení příspěvku na péči i ve třetím stupni závislosti

Přidáno 2. 10. 2018

KDU-ČSL navrhuje zvýšení příspěvku na domácí péči pro osoby ve třetím stupni závislosti. Poslanec Vít Kaňkovský to sdělil v úterý 2. října na tiskové konferenci po jednání poslaneckého klubu. KDU-ČSL tuto změnu navrhuje v rámci novely zákona o sociálních službách. Lidovci nabízejí změnu ve třech variantách - navýšení příspěvku o tři, tři a půl nebo čtyři tisíce korun. Bude záležet na poslancích, ke které možnosti se budou chtít přiklonit.

KDU-ČSL dále chce, aby vláda přepracovala takzvaný daňový balíček. Změny v zákoně, které se týkají daně z přidané hodnoty, by totiž podle lidovců mohly poškodit obce a kraje. Ty momentálně přispívají poskytovatelům veřejných služeb (například dopravcům). A právě společně s těmito dotacemi by nově podle vlády měly odvést i DPH. „Změna by přinesla pokles financí samosprávám, není možné, aby stát tímto způsobem odíral obce a kraje, a bral si tak peníze do státního rozpočtu," uvedl místopředseda a šéf poslaneckého klubu lidovců Jan Bartošek.

Více si poslechněte zde