KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2018 Celostátní výbor podpořil iniciativu Michaely Šojdrové, odmítl vládní daňový balíček

Přidáno 25. 9. 2018

​V úterý 25. září se sešel Celostátní výbor KDU-ČSL. Zástupci strany prodiskutovali například podobu státního rozpočtu nebo takzvaný daňový balíček, který navrhuje vláda. Vrátili se také k iniciativě europoslankyně Michaely Šojdrové, která chce pomoci syrským nezletilým dětem bez doprovodu. Celostátní výbor přijal několik usnesení.

1. Celostátní výbor KDU-ČSL vyjádřil podporu europoslankyni Michaele Šojdrové v dalších krocích, které souvisejí s poskytnutím pomoci syrským nezletilým dětem bez doprovodu. Členové výboru se shodli na tom, že v první řadě je třeba cílit pomoc nejmladším dětem, které jsou v tragické situaci nejzranitelnější.

2. KDU-ČSL chce, aby vláda přepracovala takzvaný daňový balíček - shodl se na tom Celostátní výbor strany. Změny v zákoně, které se týkají daně z přidané hodnoty, by totiž podle lidovců mohly poškodit obce a kraje. Ty momentálně přispívají poskytovatelům veřejných služeb (například dopravcům). A právě společně s těmito dotacemi by nově podle vlády měly odvést i DPH. „Změna by přinesla pokles financí samosprávám, není možné, aby stát tímto způsobem odíral obce a kraje, a bral si tak peníze do státního rozpočtu," uvedl po jednání výboru místopředseda a šéf poslaneckého klubu lidovců Jan Bartošek.

3. Celostátní výbor KDU-ČSL podporuje, aby ministerstvo zemědělství poskytlo finanční příspěvek drobným lesníkům, kteří se musí vypořádat s následky kůrovcové kalamity. První místopředseda strany a bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka po jednání Celostátního výboru sdělil, že KDU-ČSL vyzývá vládu, aby do konce roku poskytla lesníkům adekvátní podporu. Tu může ministerstvo realizovat ještě do konce roku prostřednictvím svého fondu PGRLF, který by mohl uvolnit prostředky v režimu de minimis, jež jsou slučitelné s právem EU. Tato pomoc by zejména malým vlastníkům pomohla překonat náročné období pro zvládnutí kalamitní situace.