KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2018 Čas na změnu. Přestaneme střídat čas? Vlády zatím nevědí, která bije

Čas na změnu. Přestaneme střídat čas? Vlády zatím nevědí, která bije

Přidáno 25. 9. 2018
Nový deník

Dlouho spící plány na zrušení střídání času se najednou daly do pohybu. Už příští rok na jaře si možná přeřídíme hodinky naposledy. Navrhované změny jsou ovšem tak rychlé, že na ně státy nejsou připravené. Nevědí zatím, která ministerstva se věcí budou zabývat, zda by jejich země preferovala zimní, nebo letní čas ani jak se dohodnou se sousedními státy. Není tak jisté, jestli evropskou směrnici stihnou do jara schválit.

„Lidé to chtějí, uděláme to,“ prohlásil předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker v reakci na sílící touhu části Evropanů po zrušení střídání času vyjádřenou i výsledky celoevropské ankety. Komise už navrhla směrnici o zrušení střídání standardního (tzv. zimního) a letního času. Dostane ji k projednání a schválení Evropský parlament a Rada (buď příslušní ministři vlád členských států – Rada EU, nebo přímo summit premiérů a hlav států – Evropská rada). V případě, že ji obě instituce schválí, stane se závaznou pro všechny členské země, tak jako je dnes závazná změna času dvakrát do roka.

Více ZDE

kategorie Z médií