KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2017 Vláda má mít na stole českou pozici ke společné zemědělské politice po roce 2020

Přidáno 11. 9. 2017 tiskové oddělení
10.9.2017 17:10 ČRo Plus
Vláda má mít zítra na stole českou pozici ke společné zemědělské politice po roce 2020. Do Česka by měl do té doby přitéct kolem 160 miliard korun. Za to stávající finanční období. Zatím se farmy dotují bez ohledu na počet hektarů. Většina členských států se ale přiklání k omezení dotací pro velké zemědělské podniky. Česko nikoliv. Průměrná rozloha farem je tu desetkrát větší než v Unii. Českou pozici do evropských vyjednávání teď proberu s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou z KDU-ČSL.

Marian Jurečka: "My se především snažíme vyargumentovat našim kolegům, jaký byl historický vývoj po roce 48 a po roce 90 z hlediska struktury našeho zemědělství. A pokud bychom přistoupili na představu některých států, které by například chtěly zastropovat platby pro zemědělské podniky na úrovni třeba farmy o velikosti jednotek, desítek hektarů, tak pro české zemědělství by to bylo fatální. Protože u nás i rodinné farmy se vyvinuly za posledních 20 let do velikosti několik set hektarů, nebo i přes tisíc hektarů mají rodinné farmy. Ale my, kdybychom to zastropovali, tak bychom také mohli o ty peníze, které z toho zastropování se nevyplatí českým zemědělcům, přijít, a zůstaly by v tom evropském zemědělském rozpočtu k dalšímu přerozdělování. Takže proto já našim partnerům vysvětluju, že nechci povinné zastropování. Samozřejmě v naší pozici je podpora malých farmářů v rámci plateb na první hektary. A určitá degresivita toho velkého farmáře, která už je dnes. To znamená, že podle velikosti podniku se dneska v České republice krátí zemědělcům výplata dotací. Ti velcí dostávají o něco méně než ti malí."

Záznam pořadu si můžte poslechnout ZDE.

kategorie Z médií