KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2017 Ukrajinská poslankyně a bývalá pilotka Savčenková navštívila Česko

Ukrajinská poslankyně a bývalá pilotka Savčenková navštívila Česko

Přidáno 13. 1. 2017 tiskové oddělení
12.1.2017 17:10 ČRo Plus
Ukrajinská poslankyně a bývalá pilotka Nadija Savčenková navštívila Českou republiku. Vzkázala mimo jiné také českému prezidentovi Miloši Zemanovi, že by měl lépe analyzovat možné hrozby, aby Česká republika nedopadla jako Ukrajina. Její rodnou zemi před téměř třemi lety podle ní překvapilo Rusko anexí Krymu a rozpoutáním války na východě Ukrajiny. Já mám na lince lidoveckého europoslance Pavla Svobodu, který Savčenkovou do Česka pozval.

Přepis pořadu si můžete přečíst zde:

--------------------
Dobrý den vám i posluchačům.

--------------------
Tak, pane europoslanče, jaký byl vlastně důvod pozvání poslankyně Savčenkové do České republiky?

--------------------
Tak, to vzniklo zcela spontánně. Paní Savčenková navštívila Brusel asi před půl rokem a já jsem se jí tenkrát zdvořilostně zeptal, jestli byla v Praze. A ona se celá rozzářila, jak ji známe, jak se tváří přísně většinou, se rozzářila od ucha k uchu a začala vykládat, jak na cestě do Bruselu jí uletělo letadlo v Praze a že měla čtyři hodiny časměsto navštívit. A tak nějak vznikla myšlenka, že by se sem mohla podívat. Protože skutečně těch přátel tady má hodně. A poděkovat jim za podporu, kterou tito její přátelé a podporovatelé prokazovali v době, když byla v ruském vězení unesena z Ukrajiny.

--------------------
A jak ten její třídenní pobyt probíhal? Splnil třeba vaše očekávání?

--------------------
Tak, moje očekávání nejsou důležitá. Důležité je, že se Nadija Savčenko setkala s těmi podporovateli. A navíc vznikla příležitost vlastně novinářům i třeba těm podporovatelům a koneckonců i některým politikům jaksi vysvětlit svoje postoje, protože okolo ní bují některé fámy. Bylo tedy dobré slyšet její názory, člověk s nimi třeba nemusel souhlasit, ale bylo, bylo velmi dobré slyšet to, že to není žádná fanatička, se kterou se nedá vést dialog, nebo že je to neřízená střela, ale naopak se přesvědčit, že má prostě v hlavě nějaký názor, který má promyšlený, byť teda samozřejmě není potřeba se vším souhlasit.

--------------------
A vy osobně chápete její pohnutky třeba v těch otázkách, které jí její kritici vytýkají? Například že jednala s východoukrajinskými separatisty nebo zveřejnila seznam vězněných zajatců?

--------------------
Tak, ona to minimálně docela logicky zdůvodnila. Říkala, že zatímco současná politika ukrajinské vlády je prostě jednat s nimi jako s teroristy, kteří prostě dělají teroristické akce na území Ukrajiny, tak ona říká, že by bylo férové si přiznat, že Ukrajina je ve válce s Ruskem. A v tu chvíli samozřejmě strany, které jsou ve válce spolu mohou chvílemi jednat, i když jinak na sebe střílejí. To je ta logika toho jejího přístupu, pokud jsem to dobře pochopil.

--------------------
A vám ten přístup sedí? Ptal jsem se osobně na váš názor.

--------------------
Myslím si, že určitá, určitá logika tam je. Ale, ale musím to ještě trošku nad tím přemýšlet, nemám to ještě zpracované.

--------------------
Ona sama si založila nepolitický projekt Runa. Ale ten, zdá se, zatím nezískal nějakou širší podporu veřejnosti. Čili není to tak, že její politický význam se přeceňuje? Že vlastně v ukrajinském politickém životě nemá prakticky žádný vliv?

--------------------
Tak to se ukáže časem. Já si taky vzpomínám, jak po sametové revoluci se tady Václav Havel pokoušel o nepolitickou politiku a vyvinulo se z toho něco jiného. Takže uvidíme.

--------------------
Čili nemáte pocit, že dodáváte jaksi jí větší význam tím pozváním, než by třeba odpovídalo její skutečné pozici v Ukrajině? Na Ukrajině.

--------------------
To bylo přátelské pozvání, aby se setkala se svými podporovateli a poděkovala jim. Takže to není žádné oficiální pozvání. To bylo čistě soukromé pozvání z mojí strany.

--------------------
Říká lidovecký europoslanec Pavel Svoboda. Já vám děkuji, na shledanou.

Na shledanou.

kategorie Z médií