KDU.breadcrumbs.homeAktuality Archiv 2017 Rozdíly v kvalitě potravin
Zpět

Rozdíly v kvalitě potravin

Přidáno 3. 3. 2017 tiskové oddělení
Ilustrační foto
2.3.2017 22:00 ČT 24
Představitelé Vyšegrádu vyrazili do boje proti méně kvalitním potravinám. A chtějí, aby stejné potraviny byly stejně kvalitní, zdravé a chutné ve všech zemích. Skutečně se na východ Evropy dováží zboží horší kvality? A mohou za to firmy nebo sami zákazníci? Co udělá stát? A proč už to dávno neudělal?

Marian Jurečka: "Já toto téma řeším od roku 2015. Tehdy proběhl výzkum v České republice, který dělala Vysoká škola chemicko-technologická, kdy porovnávali výrobky nakoupené v Německu a v České republice. Poté jsem oslovil všechny své resortní kolegy evropské osmadvacítky, jestli u nich je to problém. Dali jsme to téma dohromady v rámci Visegrádské čtyřky plus dalších 4 států. Následně jsem to téma přinesl v roce 2016 na jednání rady ministrů zemědělství Evropské unie. Tehdy nám bylo řečeno, že ten problém, řekněme, je spíše lokální a že nemáme dostatečný reprezentativní vzorek. Proto jsem se rozhodl, že uděláme tento větší průzkum v Německu, v Rakousku, v České republice, na Slovensku a v Maďarsku, abychom měli daleko větší datovou základnu, abychom mohli se znovu na jednání rady ministrů zemědělství Evropské unie vrátit a říct dívejte se, ten problém je daleko větší, my k tomu máme relevantní data a my chceme řešení. My chceme, aby spotřebitel nejenom v České republice, ale i ve státech bývalého východního bloku měl právo na stejnou kvalitu, jako je v Německu, jako je ve Francii a nebyl uváděn v omyl, nebyl klamán a zároveň nebyla vytvářena nekalá konkurence vůči malým a středním producentům potravin právě ve státech jako je Česká republika."

Záznam pořadu naleznete ZDE.

kategorie Z médií