KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2017 Novela stavebního zákona

Novela stavebního zákona

Přidáno 23. 5. 2017 tiskové oddělení
22.5.2017 09:34 ČRo Plus
Občanská sdružení a spolky, kterým vadí negativní dopady staveb, průmyslových provozů nebo třeba těžby surovin, se obávají novely stavebního zákona. Poslanci ji přijali počátkem dubna a na své nadcházející schůzi ji budou projednávat senátoři. Hrozí, že novela omezí nebo přímo zruší právo občanů vyjádřit se ke stavbě, která vzniká v jejich blízkosti a vedle které na rozdíl od investorů či developerů budou žít?

Renata Chmelová: "Stavební právo je základním pilířem našeho práva, protože se skutečně dotýká nás všech, všichni někde bydlíme, buď vlastníme nějaký pozemek nebo nějakou stavbu, nebo bydlíme v nájemním bytě a myslím si, že my všichni máme mít právo se vyjadřovat ke stavbám v našem okolí, které se nás dotýkají. A ta novela stavebního zákona určitě nezjednodušuje ani významně nějakým způsobem neurychluje rozhodování o stavbách, což byl původní cíl vlády, která se vytkla k této novele, ale právě skutečně omezuje účast veřejnosti na rozhodování o stavbách, a to právě zejména na základě podaných poslaneckých pozměňovacích návrhů."

Záznam pořadu naleznete ZDE.

kategorie Z médií