KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2017 Ministr kultury dnes přijal velvyslance Vietnamu

Ministr kultury dnes přijal velvyslance Vietnamu

Přidáno 21. 7. 2017 tiskové oddělení
Tisková zpráva, 20. 7. 2017
Daniel Herman dnes ve 14 hodin přijal v Nostickém paláci nově jmenovaného velvyslance Vietnamu v ČR J.E. pana Ho Minha Tuana.

První setkání bylo pro obě strany příležitostí ke vzájemnému seznámení a zhodnocení spolupráce Česka a Vietnamu v oblasti kultury. Daniel Herman při jednání připomněl, že diplomatické vztahy obou zemí byly navázány v roce 1950; 65. výročí jejich trvání bylo v roce 2015 akcentováno Rokem vietnamské kultury v ČR.

Podle ministra Hermana jsou vztahy mezi Českem a Vietnamem na dobré úrovni.  Ministerstvo kultury podporuje prostřednictvím dotačního řízení aktivity národnostních menšin, tudíž i vietnamské menšiny v ČR. Obě strany při jednání prodiskutovaly též další možnosti spolupráce v oblasti kultury, např. pořadatelé Pražského Quadriennale by uvítali rozšíření informovanost a povědomí mezi vietnamskou komunitou o možnosti vítané účasti vietnamských umělců na PQ v roce 2019. Velmi dobrá spolupráce mezi oběma zeměmi probíhá v oblasti loutkářství. Ředitelka Muzea loutkářských kultur v Chrudimi navštívila hanojské vodní loutkové divadlo ve Vietnamu. Výsledkem byla výstava s názvem „Divadlo zrozené z vody“; unikátní vietnamské vodní divadlo se pak také prezentovalo v Česku v roce 2015 na festivalu Skupova Plzeň.

„Oceňuji také aktivity vietnamského velvyslanectví v Praze, např. minulý týden uskutečněnou výstavu s názvem„Vietnam: lidé a země pohledem moře a ostrovů“, která dokladuje též dlouhodobou spolupráci mezi Vietnamem a Českou republikou a přibližuje Pražanům dosud nepříliš objevovanou krásu této východoasijské země,“ doplnil na závěr dnešního setkání Daniel Herman.

J.E. pana Ho Minha Tuana na dnešní schůzku s ministrem kultury ČR doprovodila 1. tajemnice p. Le Thi Thu Huongová a 1. tajemník p. Tran Hiep Thuong.

Simona Cigánková, tisková mluvčí MK