KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2017 O čem bude téma letošních voleb

O čem bude téma letošních voleb

Přidáno 19. 6. 2017 tiskové oddělení
18.6.2017 13:05 ČT 24 Otázky Václava Moravce
Průměrný plat 40 tisíc korun měsíčně do 5 let. Progresivní zdanění i určitá firma, forma milionářské daně nebo rychlejší zdravotní péče. To slibují sociální demokraté ve svém programu, který včera odhlasoval Ústřední výkonný výbor této politické strany. Sociální demokraté chtějí prosadit, aby nárok na porodné nově měly rodiny s příjmem do 3,5 násobku životního minima, zároveň chce strana zvýšit přídavky na dítě a rodičovské příspěvky ze současných 220 tisíc korun na 300 tisíc korun. Seniorům pak ČSSD slibuje zvyšování příspěvků na péči i důchodů.

Jan Bartošek: "Každé volby si vyberou nějaký hlavní téma, nějaké hlavní téma. Svého času to byl 30korunový poplatek. Za sebe mohu konstatovat, nebo za lidovce mohu konstatovat, že pro nás to budou tři hlavní témata: vzdělání, inovace a rodina. A za sebe dodávám, že to, co já vnímám jako zásadní věc, protože se bavím s lidmi, bavím se s podnikateli, je tady velká poptávka po stabilitě. A já si myslím, že budoucí vláda by měla zvážit, jakým způsobem a jak razantně bude například měnit daně. My daně měnit nechcem. Když, tak pouze chceme nasměřovat daně například směrem k pracujícím rodinám a chceme navýšit odečitatelnou položku na dítě tak, aby ti, kteří chodí do práce a mají děti, aby se jim vyplatilo pracovat. Chceme se soustředit na dostupné bydlení, to znamená rodiny, které například příjmově nestačí na to, aby si vzaly hypotéku, tak aby měly dostupné bydlení s nějakým usměrněným nájmem, aby mohly mít děti, aby si dovolily mít děti. Potřebujeme totiž směrem k důchodové reformě, to není o nějakých papírech, to je o tom, že potřebujeme i budoucí plátce daně, potřebujeme podpořit rodiny, potřebujeme podpořit malé a střední podniky, protože to jsou stabilita ekonomiky. V Německu je  malých a středních podniků zhruba 70 %, u nás jenom 50. Jestliže se bavíme o tom, že nechceme, aby Česká republika byla pouhou montovnou, musíme razantně investovat do vědy a výzkumu. To je to, co chceme, aby byla přidaná hodnota České republiky. Měli bysme se intenzivně věnovat otázce například průmyslu 4.0. Což je budoucnost, kde bysme měli napnout síly. A toto jsou věci, kterými se chceme profilovat do budoucna a tohle to já vnímám jako zcela zásadní. Jestliže chceme, aby se dařilo České republice, musí se dařit rodinám, rodinám s dětmi, ten, kdo pracuje, musí mít dostatečnou mzdu a ten, kdo nechce pracovat, tak holt prostě si musí být vědom toho, co z toho pro něj vyplývá."

Záznam pořadu naleznete ZDE.

kategorie Z médií