KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2017 Daniel Herman předal v Londýně cenu Artis Bohemiae Amicis Jonathanu Marsdenovi

Daniel Herman předal v Londýně cenu Artis Bohemiae Amicis Jonathanu Marsdenovi

Přidáno 4. 9. 2017 tiskové oddělení
Tisková zpráva, 31. 8. 2017
Ten má spolu s Ianem Kennawayem, který totéž ocenění převzal v červenci letošního roku v Praze, významný podíl na rozvoji památkové péče u nás po pádu totalitního režimu.

Oba muži byli na počátku 90. let ve významných funkcích vlivné britské nevládní organizaceThe National Trust. Tato instituce má 120letou tradici péče o historické stavby a hmotné kulturní dědictví a je v této oblasti uznávanou autoritou na celoevropské úrovni. Ian Kenneway i Jonathan Marsden záhy po sametové revoluci nabídli své zkušenosti, podporu a pomoc českým odborníkům – zajistili jejich stáže ve Velké Británii, zprostředkovali kontakty s expertními kruhy v západní Evropě, a zásadně tak pomohli nastartovat nový přístup k historickým instalacím státních hradů a zámků. Radikálně se díky jejich pomoci změnila také povaha komplexní péče o historické stavby a jejich mobiliář.

Jonathan Marsden se později stal ředitelem Britských královských sbírek, avšak ani na této mimořádně náročné pozici, jak odborně, tak i časově, neustal v podpoře projektů, na nichž participují přední čeští odborníci. Jednou z nich byl i loňský „Study week“, který u nás prestižní vzdělávací instituce Attingham Summer School loni uspořádala jako v dosud jediné postkomunistické zemi.

„Vážený pane Marsdene, historické země Koruny české jsou Vám za Vaši pomoc vděčny. V našich hradech, zámcích a historických domech budete vždy vítán coby čestný a zvlášť milý host,“ řekl při ceremoniálu Daniel Herman.

Ministr kultury se během návštěvy Londýna setkal společně s ředitelem České filharmonie Davidem Marečkem i s dirigentem Semjonem Bychkovem, s kterým diskutovali o budoucnosti České filharmonie a jeho další spolupráci. Večer se rovněž zúčastní koncertu BBC Symphony Orchestra pod taktovkou dirigenta Bychkova v Royal Albert Hall, který proběhne v rámci festivalu BBC Prom.

Simona Cigánková, tisková mluvčí MK