KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2017 Daniel Herman navštívil vernisáž výstavy „Fenomén Masaryk“

Daniel Herman navštívil vernisáž výstavy „Fenomén Masaryk“

Přidáno 15. 9. 2017 tiskové oddělení
Tisková zpráva, 14. 9. 2017
Masaryk je na výstavě představen ve třech rovinách. Tou první je pohled na konkrétního člověka, jeho vztahy, víru, ideje a názory. Zásadní roli zde hraje i vztah k manželce Charlottě. Nesmírně aktuální jsou pak dodnes jeho názory na Ameriku či Rusko. Druhou rovinou je role jeho osobnosti ve veřejném prostoru. Nejprve jako "profesora" před rokem 1914, a to nejen v univerzitním prostředí. Velká pozornost je věnována tématům hilsneriády či bojům o Rukopisy.

Daniel Herman, ministr kultury: „Připomínáme si 80 let od smrti Tomáš Garrigua Masaryka, který patřil k nejvýznamnějším osobnostem naší historie.  Jeho myšlenky, názory a činy zůstávají i v dnešní době trvalou inspirací nejenom pro současnou generaci, ale i pro generaci budoucí.“

Když se v roce 1910 Masaryk dožíval 60 let, zdál se být jeho aktivní život zdánlivě ukončen. Následovala však zcela zásadní životní kapitola po roce 1914, která je na výstavě prezentována v celku "prezident". Založení státu v roce 1918 je bezpochyby klíčovým momentem, ale výstava se nevyhýbá ani politickým neúspěchům a sporům s ideovými protivníky – Pekařem či Kramářem. Třetí rovinou je pohled na "obraz" Masaryka ve společnosti – od silného momentu jeho smrti a pohřbu na podzim 1937 až po následné proměny během dvou diktatur.

Součástí výstavy jsou unikátní filmové i audio materiály a samozřejmě jedinečné sbírkové předměty, včetně jednoho z "top" předmětů Národního muzea - Masarykova jezdeckého obleku.

Výstava potrvá do 31. 1. 2018

Simona Cigánková, tisková mluvčí MK