KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2017 Daniel Herman na pracovní návštěvě Mnichova

Dokumenty

Daniel Herman na pracovní návštěvě Mnichova

Přidáno 29. 8. 2017 tiskové oddělení
Tisková zpráva, 28. 8. 2017
Ministr kultury se setkal s bavorským protějškem Ludwigem Spaenlem, navštívil významnou mnichovskou galerii a obdržel prestižní ocenění  Meritis Scientiae et Litterarum.

Ministr Herman navštívil významnou mnichovskou a evropskou galerii Neue Pinakothek, která uchovává díla umělců zvučných jmen, jakými jsou např. Paul Cézanne, Gustav Klimt, Claude Monet a dalších.

S resortním kolegou, bavorským ministrem kultury Ludwigem Spaenlem  zhodnotili dosavadní naplňování memoranda o spolupráci v oblasti kultury mezi ČR a Bavorskem, kterou jsme podepsali před dvěma lety.

Oba ministři neopomněli ani 20. výročí podpisu Česko-německé deklarace, která vytvořila rámec současných intenzivních vztahů mezi oběma zeměmi.

Ministr kultury Daniel Herman dále převzal od bavorského Ministerstva pro vzdělávání, kulturu, vědu a umění prestižní cenu PRO MERITIS SCIENTIAE ET LITTERARUM. Ta mu byla udělena bavorským ministrem kultury Ludwigem Spaenlem za významnou podporu česko-bavorské spolupráce.

Ministr Spaenle ve svém laudatiu vyzdvihl hlavní milníky činnosti ministra Hermana, které vedly k prohlubování spolupráce mezi Českem a Bavorskem. „Společným memorandem jsme jasně deklarovali náš zájem o podporu spolupráce se zaměřením na rozvoj kontaktů a součinnost zejména v oblasti muzejnictví, literatury, knihoven, památkové péči, hudby, kinematografie a podpory národnostních menšin,“ řekl Spaenle během svého projevu. Ministr Spaenle ocenil Hermanovo gesto sblížení s Němci z českých zemí, kdy v květnu minulého roku jako první člen vlády České republiky navštívil krajanské setkání v Norimberku. Vyzdvihl také Hermanovu zásadní podporu úspěšné Česko-bavorské zemské výstavy věnované významné historické osobnosti císaři Karlu IV. u příležitosti 700. výročí jeho narození.

Ministr Herman ve svém děkovném projevu upozornil, že česko-bavorské sousedství potřebuje i nadále nové impulzy, které ho budou udržovat při životě a nenechají znovu ožívat staré předsudky.

„Můžeme, přesněji řečeno musíme se jako Češi a Němci zasadit v rámci našeho sousedství ve společném evropském domě projekt míru a svobody ohrožen všudypřítomným populismem a krátkozrakými zájmy,“ prohlásil Daniel Herman ve svém děkovném projevu po udělení ceny, kterého se zúčastnila řada významných osobností působících v česko-německém prostoru.

Meritis Scientiae et Litterarum je ocenění Svobodného státu Bavorsko určené osobám, které se významnou měrou zasloužily o spolupráci v oblasti vědy či kultury. Cena se uděluje od roku 2000 Ministerstvem pro vzdělávání, kulturu, vědu a umění.

Simona Cigánková, tisková mluvčí MK