KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2017 Daniel Herman dnes zahájil výstavu Příběh Tibetu

Daniel Herman dnes zahájil výstavu Příběh Tibetu

Přidáno 14. 3. 2017 tiskové oddělení
Tisková zpráva, 13. 3. 2017
Vernisáž proběhla v 17 hodin na nádvoří Náprstkova muzea v Praze za účasti generálního ředitele Národního muzea Michala Lukeše a autorky výstavy Heleny Heroldové.

Výstava je věnovaná Tibetu a jeho dávné kultuře. Seznamuje návštěvníky s tisíciletými dějinami tohoto historického území ve Střední Asii, zabývá se šířením tibetské kultury a přibližuje postavení Tibetu v tradičním a současném světě. V Náprstkově muzeu je výstava pořádána vůbec poprvé. Představuje na tři sta předmětů ze sbírek muzea nejen z oblasti Centrálního Tibetu, ale z celé oblasti vlivu tibetské kultury, která zasahovala od himálajského regionu po dnešní Čínu a Mongolsko. Mezi nejvýznamnější předměty patří i malba Buddhy z 18. století z Tibetu, portrét vysoce postaveného mnicha pocházející z letního sídla mandžuských císařů dynastie Čching či nádherně zdobená zlacená plastika bohyně Táry. Kromě chrámových maleb a rituálních předmětů se návštěvník seznámí i s lidovou náboženskou tvorbou.

Daniel Herman, ministr kultury: „Mám velký respekt a obdiv k bohaté a starobylé kultuře Tibetu. Rád využívám této příležitosti a vyjadřuji naději v ochranu jedinečných náboženských, kulturních a jazykových tradic Tibetu. Jsem přesvědčen, že kultura a kulturní výměna mezi zeměmi buduje mosty pro vzájemné porozumění a vytváří přátelské vztahy. Děkuji Národnímu muzeu aNáprstkovu muzeu asijských, afrických a amerických kultur za tento výstavní počin, který více přiblíží Tibet, jeho historii a kulturu české veřejnosti. Přeji všem návštěvníkům výstavy krásný umělecký zážitek, spojený s hlubším nahlédnutím do poutavé historie této pro nás geograficky velmi vzdálené a tajemné části světa.“

Součástí expozice je i fotografická panelová výstava na nádvoří muzea, která návštěvníkům nabídne fotografie českého kameramana Josefa Vaniše. Ojedinělý soubor fotografií pochází z jeho cesty po Tibetu a má jedinečnou uměleckou, etnografickou a historickou hodnotu.

Výstava je spojená s množstvím doprovodných akcí – přednášek a komentovaných prohlídek: http://www.nm.cz/Naprstkovo-muzeum/Vystavy-NpM/Pribeh-Tibetu.html

Simona Cigánková, tisková mluvčí MK