KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2017 Český klavírní virtuoz Ivan Klánský dnes převzal v Nostickém paláci cenu Antonína Dvořáka

Přidáno 20. 9. 2017 tiskové oddělení
Tisková zpráva, 18. 9. 2017
Tradiční křišťálové violoncello z dílny české sklárny Moser je od roku 2009 udělováno osobnostem za propagaci a popularizaci české klasické hudby v ČR i zahraničí.

Ivan Klánský je český klasický klavírní virtuos a významný pedagog. Svou kariéru klavíristy a pedagoga započal studiem na pražské konzervatoři u Valentiny Kameníkové a pokračoval studiem HAMU v Praze u Františka Raucha. Již od roku 1995 je předsedou Chopinovy společnosti včetně Mezinárodní Chopinovy soutěže v Mariánských lázních.

Pedagogickou dráhu na HAMU odstartoval jeho nástup na pozici profesora v roce 1983. V roce 1997 se stal vedoucím katedry klávesových nástrojů. Mezi jeho četnými úspěchy v klavírních soutěžích vystupuje jeho velmi úspěšná účast v Chopinově soutěži ve Varšavě, kde se jako první Čech „probojoval“ do finále. Je laureátem nejprestižnějších mezinárodních soutěží a na svém kontě má více než čtyři tisícovky koncertů na pódiích čtyř světadílů.

Daniel Herman, ministr kultury: „Je mi velkým potěšením, že jsem mohl předat tuto cenu právě do rukou Ivana Klánského, který je nejenom významným pedagogem, ale především propagátorem české klasické hudby ve světě i u nás doma. Velmi si vážím jeho uměleckého přínosu naší hudební kultuře a kultuře vůbec a nepochybně nejen jménem svým, ale jménem tisíců vděčných posluchačů a diváků za něj znovu děkuji.“

Dnešnímu slavnostnímu aktu byly v Kulečníkovém sále Nostického paláce přítomny významné osobnosti kulturního a společenského života, mezi jinými i filantrop a mecenáš, zakladatel této ceny, pan Karel Komárek.

Simona Cigánková, tisková mluvčí MK