KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2017 Britská vláda aktivovala článek 50

Britská vláda aktivovala článek 50

Přidáno 30. 3. 2017 tiskové oddělení
29.3.2017 20:00 ČT 24
Článek 50 Lisabonské smlouvy popisuje postup pro případ, kdy chce některá členská země z Evropské unie odejít. Svůj záměr musí nejdřív oznámit Evropské radě. To tedy znamená aktivovat tento článek 50, což se dnes v případě Velké Británie stalo. Unie potom s touto zemí dohodne podmínky jejího odchodu, jednání mají podle smlouvy trvat dva roky, no, a pokud by nebyla úspěšná, země přestane být členem Evropské unie. Pokud jednání dospějí k dohodě, musí ji schválit Rada Evropské unie po souhlasu Evropského parlamentu. Článek 50 dosud žádná země nepoužila. Velká Británie je po loňském referendu první.

Václav Hampl: "Ve své droboučké roli předsedy evropského výboru udělám maximum pro dohodu budoucích vztahů, aby to nebylo nějakým nedostatkem dobré vůle, aspoň ze strany Evropské unie. Bude to proces rozhodně velmi netriviální, velmi složitý, absolutně nemá precedent a myslím, že tu míru té obtížnosti a komplexity vlastně nikdo dnes úplně neumí dohlédnout."

Záznam pořadu naleznete ZDE.

kategorie Z médií