KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2016 Soutěž Naše politička 2016 – nominujte své favoritky!

Soutěž Naše politička 2016 – nominujte své favoritky!

Přidáno 11. 7. 2016 tiskové oddělení
Tisková zpráva, 11. 7. 2016
První ročník soutěže „Naše politička“ zahájilo Sdružení žen KDU-ČSL. Cílem akce je ocenění práce regionálních političek.

Politické strany dlouhodobě proklamují potřebu angažovat více žen do politiky, nicméně realita je méně optimistická; zatímco podíl zvolených komunálních političek je 27,1 %, ve vyšších patrech politiky je žen ještě mnohem méně (19,5 % žen v Poslanecké sněmovně, 18,5 % v Senátu).

Stranická ženská platforma KDU-ČSL se proto rozhodla podpořit aktivní političky a připravila soutěž „Naše politička“, která oceňuje nasazení a aktivitu ženských političek na regionální úrovni. Chce tak poukázat na to, že aktivních a schopných žen je v regionech dostatek a stesky, že „žen je málo“ nejsou pravdivé.

Ocenění je připraveno pro 14 žen ze všech regionů v ČR, které jsou zvoleny na kandidátce KDU-ČSL a mají výrazný přínos s reálným dopadem na komunitu v oblastech sociální či zdravotní politiky, v oblasti kultury, lidového umění, sportu, ekologie, neziskového sektoru nebo obecného rozvoje občanské společnosti. Zároveň se přihlíží k faktu, jak politička přispívá ve svém působení slaďování práce či veřejné funkce s rodinou, a zda tyto aktivity mají reálné výstupy.

Zvláštní cena v roce 2016 bude udělena za  významné přispění v oblasti péče o kulturní dědictví ČR.
Celá akce se koná pod záštitou ministra kultury Daniela Hermana a europoslankyně Michaely Šojdrové.
Nominace přijímají krajská vedení Sdružení žen KDU-ČSL nebo krajské kanceláře KDU-ČSL do 20. 7. 2016, výběrová komise poté rozhodne o vítězce za jednotlivé kraje.

Slavnostní vyhlášení a předání ocenění proběhne v záři 2016 za účasti ministra kultury Daniela Hermana a evropské poslankyně Michaely Šojdrové v Praze.

Kontakt:
Marie Jílková