KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2016 Poslanci o práci policie

Poslanci o práci policie

Přidáno 22. 4. 2016 tiskové oddělení
21.4.2016 22:00 ČT 24 Události, komentáře
Dvě hodiny se poslanci přeli kvůli postupu policie při nedávné návštěvě čínského prezidenta. Program mimořádné schůze, kterou svolala pravicová opozice, ale nakonec neschválili. Ministr vnitra Milan Chovanec policisty hájil, podle něj návštěvu jako celek zvládli velmi dobře. Podle něj se neprokázalo, že by policisté měli plošný příkaz stranit čínským občanům. Podle pravicové opozice byla porušena důvěra v nestrannost policie.

Měli se poslanci sporem na mimořádné schůzi zabývat? A je vysvětlení policejních zásahů dostatečné? Zeptáme se šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska, ministra kultury Daniela Hermana /KDU-ČSL/ i bezpečnostního experta ČSSD Igora Jakubčíka.

Daniel Herman: "Musíme pravdivě říci, že bylo omezeno právo volného pohybu, bylo omezeno právo projevu, protože jsem mluvil s lidmi, kteří byli mláceni tyčemi od čínských vlajek za to, že měli tibetské vlajky. A to je prostě nepřijatelné. Já si myslím, že je třeba říci, že žijeme v zemi, kde je právo nejenom projevu, ale i po projevu nebo svoboda i po projev. A to musíme držet i nadále. Prostě není možné se chovat tak, jako kdyby přijel nějaký panovník do své kolonie, my jsme prostě klečeli na kolenou. Proti tomu jednoznačně protestuji.“

Záznam pořadu naleznete ZDE.

kategorie Z médií