KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2016 Ministr kultury navštívil Sudetoněmecké dny v Norimberku

Ministr kultury navštívil Sudetoněmecké dny v Norimberku

Přidáno 16. 5. 2016 tiskové oddělení
Tisková zpráva, 15. 5. 2016
Ve dnech 13. a 15. května navštívil ministr kultury Daniel Herman jako první člen české vlády každoroční Sudetoněmecké dny v Norimberku.

Návštěvu Norimberku zahájil ministr Herman účastí na recepci bavorského ministra financí a domoviny Markuse Södera v předvečer Zemské výstavy věnované 700. výročí narození Karla IV. a rovněž na udílení sudetoněmecké kulturní ceny. Vedle účasti na udílení kulturní ceny pronesl ministr Herman také zdravici u příležitosti nedělního hlavního shromáždění. Svým projevem se ministr připojil ke slovům politování, která po pádu železné opony v roce 1990 vyslovil tehdejší prezident Václav Havel. Prohlásil, že vyhnat Němce z českých zemí byl nemorální čin, vedený nikoli touhou po spravedlnosti, ale touhou po pomstě. Ministr Herman připomněl rovněž slova omluvy někdejšího předsedy vlády ČR Jiřího Paroubka z roku 2005 vůči sudetoněmeckým antifašistům, kteří trpěli dvakrát: nejprve během hitlerovského režimu pro své politické přesvědčení, a poté po válce, kdy trpěli pro svůj etnický původ. Dalším významným milníkem byl v roce 2013 projev českého premiéra Petra Nečase v Mnichově před Bavorským zemským sněmem, kde vyslovil lítost nad poválečným vyhnáním a vysídlením sudetských Němců z tehdejšího Československa.

„Přijímám slova lítosti nad činy některých z vašich předků v minulosti. A vyslovuji hluboké politování z naší strany nad tím, co se před desítkami let rukou některých z našich předků stalo a co narušilo staleté soužití“, pronesl ministr ve svém projevu. Dále ocenil a poděkoval za významnou pomoc při obnově a uchování společného kulturního dědictví v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Ministr upozornil i na společné výzvy a hrozby, před kterými stojí oba národy v jednotném evropském prostoru - strach z budoucnosti a radikalizace společnosti. „Nesmíme svou šanci promarnit. Pokračujme proto v budování společného evropského domu, který nám naši předkové odkázali a který musíme být připraveni bránit proti každému, kdo by chtěl opět zasívat nenávist a strach,“ uvedl Herman.

67. Sudetoněmecký sněm letos proběhl ve dnech 14. až 15. května v Norimberku. Kromě slavnostních proslovů a udílení „Evropské ceny Karla IV. 2016“, kterou tradičně uděluje Sudetoněmecké krajanské sdružení, se po oba dny konalo velké množství menších akcí a workshopů.

Prov ministra Hermana:

Simona Cigánková, tisková mluvčí MK ČR