KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2016 Lidovci nesouhlasí s brzkým zrušením víz pro občany Kosova

Lidovci nesouhlasí s brzkým zrušením víz pro občany Kosova

Přidáno 22. 2. 2016 tiskové oddělení
Tisková zpráva, 22. 2. 2016
Probíhající ratifikaci asociační smlouvy Kosova a Evropské unie ostře kritizují čeští lidovci. Podle místopředsedy KDU-ČSL a předsedy poslaneckého Výboru pro evropské záležitosti Ondřeje Benešíka a europoslance Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) je nutné takové rozhodnutí Evropské komise ještě důkladně diskutovat. Lidovci také upozorňují na možnou další migrační vlnu do Evropy.

„Kosovo neplní podmínky, které Evropská unie žádá, navíc kosovská vláda se dodnes přímo nepostavila čelem ke zločinům z doby konfliktu se Srby,“ popisuje Ondřej Benešík a dodává, že v Kosovu bují organizovaný zločin a v žádném případě se nedá hovořit o demokratické zemi.

Zrušení víz pro obyvatele Kosova v celé Evropě kritizují  i zástupci bezpečnostních složek. Vysoká nezaměstnanost, nestabilita a ekonomické problémy vedou k tomu, že většina mladých lidí tady nevidí svou budoucnost a odchází do západní Evropy, především do Německa.  „Pokud dojde ke zrušení víz, můžeme očekávat další silnou migrační vlnu do Evropy. Bez víz začnou lidé z Kosova zemi hromadně opouštět, což můžeme vidět posledních pět let,“ varuje europoslanec Zdechovský.

Evropská politika by podle lidovců neměla nesvobodným či ne úplně svobodným státům jako Kosovo otevírat náruč a snažit se s nimi za každou cenu přátelit. „Musíme jasně říct, že pokud chce vstoupit do unie, musí plnit její požadavky na dodržování lidských práv nebo v boji proti organizovanému zločinu,“ zdůraznil Zdechovský.

V Kosovu jsou podle mezinárodních neziskových organizací dlouhodobě porušována práva srbské menšiny a opakovaně jsou proti ní podnikány útoky. Kosovo navíc patří k zemím s největší mírou korupce v Evropě.

Kontakt:
Tomáš Zdechovský