KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2016 Královéhradecký kraj se bude podílet na přípravě zápisu broumovských kostelů na seznam UNESCO

Přidáno 6. 5. 2016 tiskové oddělení
Tisková zpráva, 5. 5. 2016
Ve čtvrtek 5. května při jednání s europoslancem Tomáše Zdechovským potvrdil královéhradecký hejtman Lubomír Franc finanční podporu na vypracování dokumentace pro skupinu broumovských kostelů, která je potřebným krokem na cestě k zápisu těchto unikátních architektonických staveb na seznam UNESCO.

„Pan hejtman vyjádřil jednoznačnou podporu naší snaze o zápis broumovských kostelů na seznam UNESCO. Je před námi ještě dlouhá cesta, ale je dobře, že jsme začali. Instituce UNESCO o skupině broumovských kostelů ví a já jim je také při všech setkání pravidelně připomínám,“ sdělil Tomáš Zdechovský, který dlouhodobě upozorňuje na fakt, že v Královéhradeckém kraji se nenachází žádná památka UNESCO.

S europoslancem spolupracuje děkan Martin Lanži, který připravuje další postup a podklady pro zpracování potřebné dokumentace za účelem zařazení broumovských kostelů na seznam UNESCO. „Řešili jsme také možnosti zajištění financí pro zvýšení atraktivity regionu pro turisty z České republiky i zahraničí.  Chceme také více podpořit kulturní život v našem regionu, takže jsme hledali prostor pro spolupráci, a to nejen finanční,“ řekl děkan Lanži.

Broumovská farnost, pod kterou spadá třináct unikátních kostelů známých pod spojením broumovské kostely, se dlouhodobě snaží o záchranu těchto památek a navrácení kulturního života. V současné době je na vzestupu tzv. církevní turistika. Broumovská farnost má připraveno spoustu nápadů, které by přivedly turisty na Broumovsko. „Vedle zpřístupnění kostelů se jedná o vybudování naučné stezky mezi kostely a klášterem, obnovení poutních cest a pořádání kulturních a společenských akcí,“ popisuje Zdechovský.

Kontakt:
Tomáš Zdechovský