KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2016 Kdo politizuje olympiádu?

Kdo politizuje olympiádu?

Přidáno 1. 8. 2016 tiskové oddělení
29.7.2016 Lidové noviny Pavel Svoboda
K politizaci sportu došlo už v momentě, kdy doping začal v Rusku organizovat politický orgán – státní ministerstvo sportu. Pokud někdo hořekuje nad politizací ze strany Mezinárodní atletické federace (IAAF), pláče na špatném hrobě. Tím správným hrobařem ruské olympijské atletiky je ruské ministerstvo.

K hodnotám sportu a mezinárodního olympijského hnutí patřil především rozvoj těla, vůle a ducha. Stačí se podívat na dva úvodní články Olympijské charty:
1. Olympismus je životní filozofií, povznášející a vyváženě spojující v jeden celek zdatnost těla, vůle a ducha. Spojením sportu, kultury a výchovy usiluje olympismus o vytvoření způsobu života, založeného na radosti z vynaloženého úsilí, na výchovné hodnotě dobrého příkladu, sociální odpovědnosti a na respektování základních univerzálních etických principů.

2. Cílem olympismu je zapojit sport do služby harmonického rozvoje lidstva s cílem vytvořit mírovou společnost, která dbá o zachování lidské důstojnosti.

Doposud bylo možné chápat doping jako individuální narušení těchto hodnot. V momentě, kdy jejich narušování začne záměrně a masově organizovat nějaký stát, nesmí se divit, že i jeho státní příslušníci za to budou pykat. I mně vadí uplatnění kolektivní viny, ale je to důsledek státního politického zásahu do fair play. A pokud jsou neprávem postiženi i ti atleti, kteří jsou „sportovci duší i tělem“, tak by jim poplivání olympijských hodnot jejich státem nemělo být lhostejné a měli by se oni sami ozvat. Přece nemohou dobrovolně reprezentovat zemi, která olympijskou myšlenku cíleně pošlapává. Pokud jim však jsou olympijské hodnoty ukradené a jde jen o to, jak nejjednodušeji urvat medaili, nemají na olympiádě co dělat! Olympijské hry jsou něčím větším. Je to světový svátek sportu. Vlastně mě ani nepřekvapuje, že je to právě Rusko, které ze lži a podvodu udělalo součást své oficiální vojenské a zahraničněpolitické doktríny. Takové zemi nemůže být nic svaté, tedy ani olympijská charta. My bychom si ale olympijské hodnoty neměli nechat rozbít, zvlášť v dnešní době, kdy se vše relativizuje a zpochybňuje.

Pavel Svoboda
europoslanec