KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2015 Výbor pro obranu navrhl a odhlasoval navýšení rozpočtu ministerstva obrany na rok 2016

Přidáno 13. 11. 2015 tiskové oddělení
Z podnětu poslance Ivana Gabala sněmovní Výbor pro obranu na svém zasedání ve čtvrtek dne 12. 11. 2015 přijal požadavek, aby došlo k navýšení rozpočtu ministerstva obrany na příští rok o 2,28 miliardy korun.

Celkem by tak armáda měla v roce 2016 dostat 50,06 miliard korun. Tyto prostředky by šly z kapitoly všeobecné pokladní správy. Jedná se přitom o návrh kompromisní, neboť jeho původní návrh počítal s přidáním 5 miliard korun. To však odmítl ministr Martin Stropnický, s odůvodněním, že by nestačil z důvodu dlouhodobých tendrů prostředky utratit. Pro tento kompromisní návrh hlasoval kladně celý výbor bez ohledu na stranické dresy.

Česko zůstává v NATO kvůli svému financování "černým pasažérem". Vývoj rozpočtu neodpovídá bezpečnostním hrozbám ve světě i koaliční dohodě, podle které by Česká republika měla dávat na obranu do roku 2020 1,4 % HDP. Nyní to je kolem jednoho procenta. Členové NATO by přitom měli na obranu vynakládat 2% HDP. Stagnace výdajů na obranu na hladině 1% HDP je dlouhodobá. Naplnění koaliční dohody o vzestupu výdajů na 1,4% HDP je nadále nejistá.