KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2015 Vláda schválila navýšení platů učitelů soukromých a církevních škol o 3, 5 %

Vláda schválila navýšení platů učitelů soukromých a církevních škol o 3, 5 %

Přidáno 26. 5. 2015 tiskové oddělení
Tisková zpráva, 25. 5. 2015
Navýšení platů učitelům soukromých a církevních škol o 3, 5 % schválila vláda na svém dnešním zasedání. O tento krok KDU-ČSL dlouhodobě usilovala.

„Když se v loňském roce zvedly platy pedagogům a nepedagogickým pracovníkům státních škol, vnímali to učitelé soukromých a církevních škol jako nespravedlnost. A to také proto, že církevní školy jsou vnímány nejenom věřícími jako školy velice kvalitní, ale jsou pro kvalitu výuky a pro morální a hodnotové klima vyhledávány z velké části i lidmi nepraktikujícími. KDU- ČSL o srovnání zvýšení platů učitelů státních a církevních škol dlouhodobě usilovala. Proto vítáme, že se tuto nevyváženost podařilo narovnat,“ řekl Jiří Mihola, poslanec a předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL.

Krok vlády vítá také senátorka Miluše Horská. „Bylo samozřejmě nespravedlivé, že školy s jiným zřizovatelem byly v loňském roce při navyšování prostředků vyloučeny. Toto vnímám jako narovnání podmínek ve školství bez ohledu na zřizovatele, a tak by to mělo být. Nesmíme zapomínat, že to jsou často právě soukromé školy, které zajišťují specifickou péči například o handicapované děti," řekla Miluše Horská.

Zvýšení platů se učitelé dočkají od letošního září.

Kontakt:
Petra Hrušová